NRK Meny
Normal

Barn får hjelp for å gå ned i vekt

20 prosent av norske 8-åringer veier for mye. Nå tilbyr frisklivssentraler i Hedmark og Oppland hjelp til de som vil endre livsstilen sin.

Frisklivssentraler og overvektig barn

Bente Olsen endret vaner etter å ha deltatt på kurs. Her med ernæringsfysiolog Marit Høvik.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Stadig flere kommuner tilbyr kurs innen livsstilsendring. Oppland var tidlig ute med frisklivssentral, som ett av fem fylker som har deltatt i et prøveprosjekt.

Nå har Oppland en slik sentral i nesten hver kommune, mens Hedmark har frisklivssentraler i Kongsvinger, Elverum, Åmot, Hamar, solørkommunene og Eidskog.

Les også: Får ikke fulgt opp overvektige barn

Stort behov

Behovet for frisklivssentraler er stort. Tall fra Helsedirektoratet viser at nesten 20 prosent av 8-åringene i Norge er overvektige. 15 prosent av alle 15-åringer har for mye fett på kroppen.

– Skal vi klare å snu trenden som går mot mer inaktivitet og mer overvekt, så må vi starte tidlig, og vi må favne hele familien, sier Marit Høvik, som er ernæringsfysiolog ved frisklivssentralen i Eidskog.

Barn på vekt

20 prosent av norske 8-åringer er overvektige, viser tall fra Helsedirektoratet.

Foto: Colourbox.com

Flere og flere kommuner har nå tilbud til familier som vil legge om livsstilen sin. Fra høsten skal alle familier med barn i 3. klasse og 8. klasse i Eidskog få et slikt tilbud.

– Det dreier seg mye om vaner, hvordan vi lever livene våre, og generell helseopplysning, sier Marit Høvik. Kursene gir også informasjon om fysisk aktivitet, og om hvilke tilbud som finnes i nærmiljøet.

– Ofte er det veldig små ting som skal til i en familie for å snu en negativ utvikling, mener hun.

Opplegget fungerer

Bente Olsen, som er ansatt i en barnehage i Eidskog, er et godt eksempel på at kursene fungerer. Hun har gått ned åtte kilo, og har mer overskudd i hverdagen til barna hun jobber med.

Veiledningen hun trengte for å ta grep i eget liv fikk hun via frisklivssentralen. Hun tror ikke hun hadde klart endringen uten hjelp.

– Nei, det tror jeg ikke at jeg hadde gjort. Det hadde nok bare gått i den vante tralten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK