Hopp til innhold

Barn får hjelp for å gå ned i vekt

20 prosent av norske 8-åringer veier for mye. Nå tilbyr frisklivssentraler i Hedmark og Oppland hjelp til de som vil endre livsstilen sin.

Frisklivssentraler og overvektig barn

Bente Olsen endret vaner etter å ha deltatt på kurs. Her med ernæringsfysiolog Marit Høvik.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Stadig flere kommuner tilbyr kurs innen livsstilsendring. Oppland var tidlig ute med frisklivssentral, som ett av fem fylker som har deltatt i et prøveprosjekt.

Nå har Oppland en slik sentral i nesten hver kommune, mens Hedmark har frisklivssentraler i Kongsvinger, Elverum, Åmot, Hamar, solørkommunene og Eidskog.

Les også: Får ikke fulgt opp overvektige barn

Stort behov

Behovet for frisklivssentraler er stort. Tall fra Helsedirektoratet viser at nesten 20 prosent av 8-åringene i Norge er overvektige. 15 prosent av alle 15-åringer har for mye fett på kroppen.

– Skal vi klare å snu trenden som går mot mer inaktivitet og mer overvekt, så må vi starte tidlig, og vi må favne hele familien, sier Marit Høvik, som er ernæringsfysiolog ved frisklivssentralen i Eidskog.

Barn på vekt

20 prosent av norske 8-åringer er overvektige, viser tall fra Helsedirektoratet.

Foto: Colourbox.com

Flere og flere kommuner har nå tilbud til familier som vil legge om livsstilen sin. Fra høsten skal alle familier med barn i 3. klasse og 8. klasse i Eidskog få et slikt tilbud.

– Det dreier seg mye om vaner, hvordan vi lever livene våre, og generell helseopplysning, sier Marit Høvik. Kursene gir også informasjon om fysisk aktivitet, og om hvilke tilbud som finnes i nærmiljøet.

– Ofte er det veldig små ting som skal til i en familie for å snu en negativ utvikling, mener hun.

Opplegget fungerer

Bente Olsen, som er ansatt i en barnehage i Eidskog, er et godt eksempel på at kursene fungerer. Hun har gått ned åtte kilo, og har mer overskudd i hverdagen til barna hun jobber med.

Veiledningen hun trengte for å ta grep i eget liv fikk hun via frisklivssentralen. Hun tror ikke hun hadde klart endringen uten hjelp.

– Nei, det tror jeg ikke at jeg hadde gjort. Det hadde nok bare gått i den vante tralten.