NRK Meny
Normal

Dette overvåkningskameraet skaper reaksjoner

En kvinne i Hamar var bekymret for om politiets overvåkningskamera i Hamar fanget opp soverommet hennes. Rådet hun fikk var å trekke for gardinene.

Et overvåkingsamera er montert på Koigen i Hamar.

OVERVÅKER BYEN: Politiet i Hamar opplyser at de benytter seg av flere kameraer som overvåker byen, blant annet dette som er montert i en lysmast ved friluftsområdet Koigen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Det aktuelle kameraet er montert i en lysmast ved det populære fritidsområdet Koigen som ligger ved Mjøsa i Hamar. Politistasjonssjef Bjørn Lier sier de har hatt ordensproblemer i området og valgte derfor å montere et kamera der.

Politiet etterforsker flyulykken

FLEST FORDELER: Politistasjonssjef Bjørn Lier i Hamar opplyser at politiet har veid fordelene med bruk av kameraovervåking opp mot ulempene, og at de har landet på at det er flest fordeler.

Foto: Bjørn Oppsahl / NRK

– Over tid hadde vi flere klager og meldinger på blant annet beruselse og også salg av narkotika. Og dette var også rettet mot ungdom, sier Lier.

Han mener at kameraet har lettet politiets arbeid og at problemene som var ved Koigen nå er så godt som borte.

Politikerne i Hamar vedtok i fjor å gi politiet tillatelse til å montere kameraet, og i år ble det satt i drift. Det dreier seg om et såkalt TPC-kamera som kan fjernstyres av operatør til å videofilme i ulike retninger og zoome. I sommer skrev Hamar Arbeiderblad om at solbadende gjester ved Koigen nå ble overvåket.

– Det er jo ubehagelig

Men nå skal Datatilsynet vurdere om overvåkingen er lovlig eller ikke. En kvinne som bor i området tok kontakt med både politiet og Datatilsynet fordi hun var bekymret for om kameraet også fanget opp soverommet, stue og bad hjemme hos henne.

Politiet kunne ikke avkrefte dette, og ifølge kvinnen skal de ha bedt henne om å dra for gardinen.

– Hvordan ordene falt i samtalen kan ikke jeg bekrefte eller avkrefte, men det er jo ikke et vanlig råd for å si det på den måten, sier politistasjonssjef Bjørn Lier til NRK.

Juridisk rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet mener det er en merkelig anbefaling fra politiet og sier han forstår kvinnen.

– Det er jo ubehagelig og skaper en utrygghet når du er usikker på om noen ser deg i ditt private hjem, sier Gundersen.

Kan pålegge fjerning

Datatilsynet har innhentet er redegjørelse fra politiet i Hamar. Det er personopplysningsloven som regulerer når og hvor du kan kameraovervåke, og Datatilsynet kan pålegge fjerning av et kamera dersom de kommer til at det er ulovlig, noe som tidligere er gjort i Brumunddal i Hedmark tidligere.

– Strender, parker og lignende områder har et særlig vern. Dette er områder du som borger har en forventning om diskresjon og privatliv, sier Gullik Gundersen.

Politistasjonssjef Bjørn Lier opplyser at politiet har veid fordelene med bruk av kameraovervåking opp mot ulempene, og at de har landet på at det er flest fordeler.