Mens forbrukerne kan glede seg over billigere svinekjøtt, hviner det nå i bremsene hos svineprodusentene, som taper millioner på berget av svinekjøtt som stadig øker.
- For svineprodusentene så er jo dette dramatisk. Det medfører store konsekvenser for hver enkelt svineprodusent og det er jo det som er vår største bekymring. Det kan bli så vanskelig for mange at det kan bli tøft å fortsette, sier styreleder i Norsvin, Live Høystad.
Forbrukerne kan glede seg over billigere svinekjøtt, men produsentene fortviler.
4000 tonn svinekjøtt på markedet
Styreleder i Norsvin, Live Høystad, er ikke alene om å være bekymret over situasjonen for landets over 4000 svineprodusenter. Hver femte av dem befinner seg i Hedmark og Oppland. For i år er det varslet en overproduksjon på nærmere 4000 tonn svinekjøtt, - et berg som skal ut på markedet.
Otto Kristiansen hos Rimi Stormarked i Kongsvinger har svinekjøtt i mange varianter i disken sin, og flere vil det bli når intensivert markedsføring skal gi oss lyst til å velge svin framfor storfe i kjøttdisken. For storfe er mangelvare.
- Vi selger bra med svinekjøtt selv om vi holder til nært grensen. Det er klart at hvis svinekjøttet går ned i pris vil salget øke betraktelig, sier Kristiansen.
Næringa taper 200 millioner
Men mens forbrukerne kan glede seg over magert kjøtt til lavere priser, blir svineprodusentene sittende igjen med Svarte-Per. Live Høystad regner med at hver grisebonde gjennomsnittlig vil tape 100.000 kroner, og hele næringa rundt 200 millioner. For etter at konsesjonsgrensen økte med femti prosent i fjor har mange satset millioner på gris.