NRK Meny
Normal

Overlevde gassmarerittet

En feil i gassovnen på hytta holdt på å koste Sigrid og Jens Henrik Jørgensen livet. Nå vil myndighetene gå importørene nærmere etter i sømmene.

Jens Henrik Jørgensen

Jens Henrik Jørgensen føler seg ikke så vel på hytta etter gassulykka.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det er ingenting Jens Henrik Jørgensen har mer lyst til å gjøre enn å sove, men noe i kroppen hans sier at det vil være farlig. Han hører en rallende lyd og klarer å presse øynene opp.

– Jeg så kona ligge bevisstløs over kjøkkenbordet og skjønte at jeg måtte komme meg ut.

– Jeg var så fryktelig sliten

Det er tirsdag 11. januar 2011. Ekteparet Jens Henrik og Sigrun Jørgensen har tatt turen fra hjemmet sitt på Jessheim til hytta på Elgåsen i Ringsaker.

Det er mange kuldegrader da de kommer fram til hytta. Det er ikke innlangt strøm, så for å få varmet opp har de både fyrt opp i ovnen og satt i gang en gassovn som står midt på gulvet ved kjøkkenbordet.

– Vi måkte snø, henta vann og gikk mye ut og inn. Etter at vi hadde fått lufta skikkelig ut lukket vi dørene. Sigrun var kald så hun satte seg ned ved kjøkkenbordet og varma seg på gassovnen. Jeg skulle til å lage mat.

Men før han kom så langt ble han så fryktelig sliten.

(Se Jørgensen fortelle om den dramatiske hendelsen)

Video Jørgensen om forgiftningen

Jørgensen slet med å få åpna verandadøra, men kom seg ut og trakk pusten dypt. Ute var det isende kaldt. Vinden røska tak i ham og takket være den friske lufta, kviknet han litt opp. Han gikk inn igjen, fikk øye på mobilen som lå på kjøkkenbordet, grep tak i den og ringte 113.

– Det er noe galt med oss. Det er antageligvis gass, sa jeg til dama i nødtelefonen.

Enn så lenge måtte han la kona ligge. Hun lå bevisstløs over kjøkkenbordet og han slet med å få puste skikkelig. Han konsentrerte seg om å få skrudd av all gass og få åpna opp dører og vinduer.

Kritisk lavt oksygenopptak

En time seinere var ekteparet innlagt på sykehuset. De ble henta ut fra hytta med snøscooter og kjørt med ambulanse til Lillehammer. De fikk surstoff hele vegen. Blodprøver som ble tatt da de ankom sykehuset viste at det dreide seg om kullosforgiftning.

– Det dreide seg altså ikke om en gasslekkasje, men en ufullstendig forbrenning. Sigrun satt i ro ved siden av ovnen og hadde derfor fått mer kullos i blodet enn meg.

Det tok omkring et døgn med surstofftilførsel før oksygenopptaket deres var så å si normalt. Det var helt avgjørende for de to at Jens Henrik klarte å mobilisere det han hadde av krefter for å få opp verandadøra.

Kullos har verken lukt eller farge og stanser oksygenopptaket i kroppen. Foruten litt skjelving de første dagene og noe hukommelssessvikt har de to, rent fysisk, klart seg bra etter det som skjedde.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Importører har et voldsomt ansvar

Politiet begynte undersøkelser av det som hadde skjedd og de fattet raskt mistanke til den frittsåtende propanovnen. Den ble sendt til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for testing.

Ut ifra de foreløpige resultatene kan man ikke si med hundre prosent sikkerhet hva som skjedde. Ovnen er nå på veg til Danmark for videre testing, men i DSB er man rimelig sikre på hva som skjedde.

– Vi tror det dreier seg om en gassregulator som ikke har virka slik den skulle, sier senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby.

Ifølge Tegneby finnes det regulatorer på det norske markedet i dag som ikke er tilstrekkelig testa i norske forhold. Det dreier seg om manglende testing i minusgrader og noen er testa for bruk sammen med butan, ikke propan.

Utilstrekkelig testing er et brudd på norsk lov og et problem som DSB vil til livs.

– Vi har spesielt fokus på importørene. Dessverre finnes det useriøse aktører som fristes til å importere og selge billige produkter av dårlig kvalitet. De som importer en vare er ansvarlig for at produktet er tilstrekkelig testa og at dokumentasjonen på denne testinga er i orden, sier Tegneby.

Som forbruker er det ikke alltid like lett å vite om produktet du kjøper er tilstrekkelig testa, men dersom det er merket med CE etterfulgt av fire siffer er du ifølge Tegneby så sikker som du kan være.

– Pass også på at det følger med en bruksanvisning på norsk. Dersom det ikke finnes bør du rett og slett la være å kjøpe produktet, sier han.

Små feilmarginger

Ifølge DSB har det sannsynligvis vært to tilfeller av kullosforgiftning på grunn av ufullstendig forbrenning i gassovner i Norge det siste året. I tillegg har det vært omkring fjorten tilfeller av branner og eksplosjoner knytta til propanapparater.

– Ellers i Europa ser man nå at antallet branner og eksplosjoner går ned, mens problemet med kullosforgiftning øker, sier Steinar Tegneby.

Foreløpig er ikke trenden den samme i Norge. Det kan skyldes at vi fortsatt er mindre erfarne med bruk av gass.

– De siste fem årene har det blitt solgt mellom 40.000 og 50.000 gassovner i Norge og salget er økende. Dermed er det svært viktig at folk bruker dem riktig, sier Tegneby.

Og feilmarginene er skremmende små.

– En konsentrasjon av kullos på én prosent i ett minutt er nok til å ta livet av et menneske. Vi sier ikke det for å skremme folk fra å bruke gassovner, men for at de skal være oppmerksomme når de bruker dem.

– Hva slags tips kan du gi for at det skal være tryggere å fyre med gass på hytta?

– Dersom det er lenge siden ovnen har blitt brukt vil jeg anbefale å prøve den utendørs først. Se om den fungerer som den skal. Det er også viktig å lufte godt.

Tilbake på hytta

Det er nesten tre måneder siden ulykka og Nils Henrik Jørgensen er tilbake på hytta. Med unntak av da han var innom for å hente ovnen, har han ikke vært her siden den dagen da det holdt på å gå forferdelig galt. Han vrir seg i stolen og føler seg ikke helt tilpass.

– Jeg har nok fortrengt litt av det som skjedde, men det er ingen god følelse jeg sitter med nå da jeg er tilbake her.

Jørgensen presiserer at det nok bare er en tilvenningsprosess og at hytta antagelig vil bli flittig brukt – men foreløpig ikke på vinterstid.

(Se Jørgensen fortelle om det å komme tilbake til hytta)

Video Føler seg ikke vel på hytta