NRK Meny
Normal

Overgrepstiltalt gråtkvalt i retten: – Jeg ber om unnskyldning

GJØVIK TINGRETT (NRK): Familiefaren i 40-årene fra Hadeland er tiltalt for overfallsvoldtekt og overgrep mot spedbarn og dyr.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

FØRSTE DAG I RETTSSAKEN: Tiltalte med en følelsesladet forklaring hvor han tok til tårene og ba om unnskyldning for det han har gjort. Han erkjente delvis straffskyld etter tiltalen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den tiltalte familiefaren i 40-årene fra Hadeland erkjente delvis straffskyld og tok til tårene da han avga forklaring om alvorlige seksuelle overgrep i dag.

Mannen er tiltalt for en rekke alvorlige forhold, blant annet voldtekt og overgrep mot små barn. Til sammen er det åtte fornærmede i saken, to av dem var på første dagen til stede i rettssaken.

Under deler av opplesningen snudde han seg vekk, ellers forholdt han seg rolig og uanfektet mens aktor Marit Bakkevig leste opp. Bakkevig brukte ellers deler av formiddagen til å gå gjennom bevismateriale.

Ba om unnskyldning

Tiltalte kom etter Bakkevigs innledning med en følelsesladet forklaring.

– Jeg ber om unnskyldning til alle jeg har krenket.

Familiefaren fra Hadeland skal ha oppsøkt barna på forskjellige steder på Østlandet, kledd av dem, tatt bilder og i noen tilfeller forsøkt å ha seksuell omgang. Flere av dem skal han ha lokket med seg eller tatt dem med makt.

Politiet har beslaglagt 60.000 bilder og 2145 videoer som de mener har straffbart innhold. Det er snakk om bilder og filmer av seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

– Det er en overgriper som antaster folk han møter ute, og det er slikt som skaper utrygghet i samfunnet. Stort sett er det snakk om tilfeldige ofre, sa statsadvokat Marit Bakkevig til NRK før rettssaken startet.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

DE SAKKYNDIGE: Rita Lyngved og Bjørn Solbakken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Omfattende beslag

DNA-spor fra den da ukjente gjerningsmannen ble funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet gjennom ti år. I oktober i fjor ble mannen pågrepet i sitt eget hjem.

Det kommer til å bli lukkede dører under under deler av rettssaken, men journalister kan være til stede med referatforbud.

Det er oppnevnt to rettspsykiatrisk sakkyndige som skal følge rettssaken.