NRK Meny
Normal

I retten for overgrep mot mennesker og dyr

Mannen i 40-årene fra Hadeland er tiltalt for overgrep mot både mennesker og dyr. Mandag starter rettssaken i Gjøvik tingrett.

Gjøvik tingrett - Grua-drapet

GJØVIK TINGRETT: Opptil tre uker er satt av til rettssaken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Ofrene syns på en måte det er en lettelse å komme i gang, men samtidig gruer de seg til rettssaken, sier Inger Marie Støen, som er bistandsadvokat for fire av ofrene.

Inger Marie Støen

REPRESENTERER FIRE AV OFRENE: Bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mannen i 40-årene fra Hadeland er tiltalt for flere overgrep på Østlandet. Blant annet voldtekt og overgrep mot små barn. Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av seksualiserte bilder av barn og for seksuell omgang med dyr.

Oppsøkte barn

Det er åtte fornærmede i saken. Mannen skal ha oppsøkt barna på forskjellige steder på Østlandet, kledd av dem, tatt bilder og i noen tilfeller forsøkt å ha seksuell omgang. Flere av dem skal han ha lokket med seg eller tatt dem med makt.

Statsadvokat Marit Bakkevig

AKTOR: Statsadvokat Marit Bakkevig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er en overgriper som antaster folk han møter ute, og det er slikt som skaper utrygghet i samfunnet. Stort sett er det snakk om tilfeldige ofre, sier statsadvokat Marit Bakkevig.

DNA-spor flere steder

DNA-spor fra den da ukjente gjerningsmannen ble funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet gjennom ti år. I oktober i fjor kunne politiet avslutte et langvarig søk etter mannen. Han ble pågrepet i sitt eget hjem.

Politiet har beslaglagt 60.000 bilder og 2145 videoer som de mener har straffbart innhold. Det er snakk om bilder og filmer av seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

– Vi har DNA-bevis og vi har bilder, og det er slik jeg vurderer det solide bevis, sier statsadvokat Bakkevig.

Erkjenner delvis skyld

Mannens forsvarer, advokat Kai Vaag, har tidligere sagt til NRK at hans klient erkjenner delvis skyld.

Det kommer til å bli lukkede dører under under deler av rettssaken, men journalister kan være til stede med referatforbud.

Det er i alt åtte bistandsadvoktater og to rettspsykiatrisk sakkyndige

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.

 • En bil av veien

  En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.