NRK Meny
Normal

– Kulturlivet er selve livet, mener prisvinner

Jo Øvergaard er vinner av Hedmark fylkeskommunes kulturpris 2014, pålydende 100.000 kroner. – Kulturlivet er selve livet, mener prisvinneren.

Jo Øvergaard

Jo Øvergaard ble svært overrumplet da han fikk beskjed om at han er vinner av Hedmark fylkeskommunes kulturpris 2014. – Jeg har aldri tenkt på meg selv i en slik sammenheng overhodet, sier han til NRK.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Den henger svært høyt, Hedmark fylkeskommunes kulturpris. Verdifulle priser skal gis til verdige vinnere, og årets vinner Jo Øvergaard hører vel utvilsomt under denne kategorien.

Dag Rønning

Fylkesordfører Dag Rønning overrasket Jo Øvergaard til frokost i dag, og fortalte at han får Hedmark fylkeskommunes kulturpris 2014.

Foto: Senterpartiet

Men tro ikke at Øvergaard har forventet at hans kulturinnsats skulle blitt satt pris på i en slik sammenheng.

– Jeg ble både overrasket og smigret, og er selvfølgelig takknemlig for å få slik heder, sier Øvergaard til NRK.

Og legger til:

– Jeg har aldri tenkt på meg selv i en slik sammenheng overhodet.

Det var fylkesordføreren som ringte og overrasket Øvergaard til frokost i dag. Og begrunnelsen kunne oppsummeres slik: Øvergaard har gjennom hele sitt voksne liv har lagt til rette for en rekke kulturaktiviteter med sitt engasjement.

Les også: Mottok kvalitetsmerket Olavsrosa

– Kulturlivet er selve livet

– Du har jo vært glødende interessert i kulturlivet i mange år. Hvor viktig er egentlig kulturlivet for deg?

– Ja, hvor skal man begynne hen da, ler Øvergaard.

Før han tar seg en kunstpause og filosoferer seg frem til følgende svar:

– Kulturlivet er selve livet. Og det springer jo ut fra tilværelsen min som fjellbonde. Det å ta vare på hus og landskap, håndverk, dialekt og kunstneriske uttrykk. Og det er viktig med alt av kulturliv i et lokalsamfunn. Alt fra skytterlag og idrettslag, til konserter og kunstutstillinger.

«Folk flest har døden som sin avslutning, jeg har en ekstra avslutning som et seende menneske. Derfor har jeg det mer travelt, det er så mye jeg vil gjøre og oppleve.»

Stort spenn i engasjementet

Man kan trygt si at Jo Øvergaards kulturengasjement spenner vidt. Han har blant annet jobbet for klassisk bygningsvern, nasjonale turistveier, industrikulturminner og etablering av Fossedagene. Legger man til engasjement for tilflytting av billedkunstnere og for å gjøre den lokale krigshistorien kjent, har man en liste som de aller færreste kan vise til.

Øvergård har også skrevet en rekke artikler og historiske emner i flere årbøker, samt lærebøker for skoleverket. Foruten bokutgivelser har han hatt ansvaret for etableringen av nettsiden www.sollia.net, fjellbygda som har en så sentral plass i hjertet hans.

Og nettopp hans bidrag til et løft for lokalsamfunnet blir trukket frem i begrunnelsen for pristildelingen.

– Han viser hva optimisme, engasjement og pågangsmot kan gi av resultater og utvikling for et helt lokalsamfunn, sier Gaute Moen, kommunikasjonsrådgiver i Hedmark fylkeskommune.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jo Øvergaard

Fjellbygda Sollia har en helt spesiell plass i Jo Øvergaards hjerte. Her skuer han opp mot Rondane.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

«For seint å være pessimist»

Jo Øvergaard lever under mottoet «For seint å være pessimist». Og mottoet har fulgt ham i livets ulike faser.

– Da jeg var ung i kroppen dreide det seg mest om globale perspektivet i miljø- og klimaspørsmål. Senere har det jo fått et personlig perspektiv, siden jeg fikk en alvorlig øyesykdom.

Og nettopp øyesykdommen har utvilsomt påvirket ham som menneske.

– Folk flest har døden som sin avslutning, jeg har en ekstra avslutning som et seende menneske. Derfor har jeg det mer travelt, det er så mye jeg vil gjøre og oppleve.

Les også:

Vil fortsette arbeidet

Det kan være fristende for noen å lene seg tilbake og nyte slik heder og anerkjennelse med rolige åndedrag. Men det er aldri aktuelt for Jo Øvergaard.

– Jeg skal fortsette arbeidet mitt for Sollia, en livskraftig fjellbygd, og for kulturminnevern. Både det rent fysiske, og det som kan overleveres skriftlig og muntlig, sier han.

Og når det gjelder prispengene på 100.000 kroner, som NRK var først ute med å fortelle han om, er han overbevist om de skal investeres i noe som samfunnet får glede av.

– Dette var faktisk nytt for meg. Men det er mye fruktbart som disse pengene kan gå til.

At det også blir mye fruktbart arbeid fra Øvergaard i årene som kommer, hefter det vel liten tvil om.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Slåssing flere steder

    Politiet avsluttet en ungdomsfest i Løten på grunn av slåssing like før midnatt lørdag. På Hamar ble en mann bortvist fra et utested etter en slåsskamp. Også i Kongsvinger var det knuffing i løpet av natten.