Hopp til innhold

Overbyr hverandre i eldrepolitikken

Ap lover 12.000 hender. Sp lover 15.000. Tomme løfter, sier fagfolk. Ingen vil ha så små stillinger.

Heidi Støvner er hjelpepleier på Moen sjukehjem i Elverum
Foto: Bjørn Opsahl

Uønsket deltid i eldreomsorgen er tema i valgsendinga på NRK Østnytt onsdag kveld. SI DIN MENING NEDERST I SAKEN.

Espen Johnsen, Ap

Espen Johnsen, Ap

Foto: Fouad Acharki / NRK

Espen Johnsen i Arbeiderpartiet er gjest i Østnytt klokka 20:50.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet overbyr hverandre om hender i eldreomsorgen i denne valgkampen.

Ap lover 12.000. Sp lover 15.000.

- Tomme løfter, sier fagfolk, fordi stillingene som tilbys er så små at ingen kvalifiserte vil ha dem.

Politikerne svarer

1. Vil ditt parti gjøre noe for å løse utfordringen med å få bort uønska deltid i pleie- og omsorgssektoren? I tilfelle - hva?

SV svarer:

- Ja vi vil lovfeste retten til heltid, småstillinger må godkjennes av Arbeidstilsynet for å kunne utlyses og den som må ta til takke med en deltidsstilling (ufrivillig deltid) skal ha rett til overtidsbetaling for arbeid utover den stillingsbrøken de er ansatt i. Nå sliter damene seg ut i å løpe etter alle ekstravakter for å få ei lønn de kan leve av. Å gi rett til overtidsbetaling gjør det dyrt for arbeidsgivere å utnytte folk og da vil en nok finne bedre turnuser og øke stillingsbrøkene.

FRP svarer:

- Ja, vi vil styrke eldreomsorgen og øke bemanningsnormen på sykehjemmene noe som vil føre til at flere kan få heltidsjobber enn i dag. I de fleste kommuner i Hedmark har det i flere år vært rødgrønt flertall hvor det er gjort minimalt for å hindre uønsket deltid. Vi vil at staten overtar finansieringen av eldreomsorgen slik at lokalpolitikere skal miste retten til å prioritere bort eldre og prioritere ned ansatte i omsorgsyrker.

RØDT svarer:

-. Rødt vil arbeide for å erstatte kommunale deltidsstillinger med 100 prosent-stillinger. Vi mener at heltidsstillinger er en rettighet, mens deltidsstillinger bør være en mulighet. I tillegg til dette vil vi arbeide for å iverksette forsøk med seks timers arbeidsdag, da dette vil kunne bidra til få flere kvinner ut i full jobb, og også til å redusere dagens arbeidskraftreserve.

AP svarer:

- Arbeiderpartiet vil at det iverksettes et program i skolen for å oppnå mindre kjønnsdelte utdanningsvalg, blant annet gjennom bedre yrkesrådgivning. Vi vil styrke retten til heltid, og vurdere nye lovendringer for å få til dette.
Arbeiderpartiet mener kvinner og menn skal ha de samme mulighetene. Likestilling bidrar til et bedre samfunn med mer frihet for den enkelte, og gir begge kjønn mulighet til å delta i fellesskapet.

Vi ønsker reell likestilling der menn og kvinner har samme faktiske muligheter. Da må kvinner få mer makt i næringsliv, arbeidsliv og i politikken, mens menn må ta og få mer ansvar for omsorgsoppgaver i hjemmet. Vi må omfordele makt i favør av kvinner og vi må omfordele omsorg i favør av menn.

2. Tror ditt parti det er sannsynlig å klare å rekruttere ansatte inn i en bransje med stillingsprosenter helt ned i 15 og 20 (prosent)?

SV svarer:

- Over hode ikke. Vi må få mange flere til å ville jobbe i disse yrkene i åra framover og vi må organisere arbeidet slik at de ikke sliter helsa av seg og havner på uføretrygd eller slutter slik det er nå. Da må vi ha likelønn og rett til heltid og nok ansatte.

FRP svarer:

- Nei det er vanskelig. Men det som er viktig for eldreomsorgen og helsesektoren er at de som ønsker det får heltidsstillinger og at lønningene økes. I dag står det flere tusen sykepleiere og hjelpepleiere i andre yrker fordi at lønna i helsevesenet er for dårlig og fordi stillingsbrøkene er for små. Vi trenger flere heltidsstillinger, høyere lønninger og mer konkurranse i helsesektoren.

RØDT svarer:

- Vi ser i dag at folk velger å søke kommunalt arbeid til tross for lave stillingsprosenter. Denne situasjonen vil neppe endre seg drastisk med mindre man gjør det enklere og mer gunstig for folk å velge heltidsstillinger.

AP svarer:

- Arbeiderpartiet tror det blir en kjempeutfordring å rekruttere til en bransje med så små stillingsbrøker fremover. Det er viktig både for de de ansatte og for de eldre at stillingsbrøkene blir større, og at de ansatte får en jobb å leve med og av. Da vil også kvaliteten på pleien til brukerne gå tilsvarende opp.

3. Er dette en viktig sak for ditt parti i denne valgkampen?

SV svarer:

- Dette er en hovedsak for SV. Rettferdig lønn og rett til heltid og nok ansatte. Det er også nøkkelen til en god eldreomsorg.

FRP svarer:

- Ja, eldreomsorg er en av våre viktigste saker. Det vi prioriterer innenfor eldreomsorgen er:
- At staten overtar finansieringsansvaret slik at eldre kan få et like godt tilbud uansett hvor de bor
- At omsorgsyrkene blir mer attraktive. Det handler blant annet om lønn og heltdisstillinger
- At bemanningsnormen styrkes.

RØDT svarer:

- Ja, dette er helt klart en viktig sak i valgkampen. Utstrakt bruk av deltidsstillinger innen kommunal sektor kan sies å være en av de faktorene som fører til at kvinner statistisk sett tjener mindre enn menn. Å finne en løsning på problemet blir dermed viktig både som en kvinnesak, og som en sak for de som ønsker å være i full jobb.

APsvarer:

- Dette er en viktig sak for Arbeiderpartiet i valgkampen, blant annet fordi det viser oss at vi fortsatt har en vei å gå til et likestilt samfunn. Omtrent like mange kvinner og menn har høyere utdanning i dag. Likevel velger de fleste fremdeles tradisjonelt. Kvinner utdanner seg oftere innen omsorg og undervisning, og det er kvinner som rammes av uønsket deltid, ikke menn. Likelønn og slutt på uønsket deltid er derfor et viktig punkt på veien mot reell likestilling i tida som kommer.

SI DIN MENING UNDER

Flere saker fra Innlandet