NRK Meny
Normal

Over 45 000 i fakkeltog

Godt over 45 000 mennesker i Hedmark og Oppland møtte opp for å minne ofrene etter bombeeksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya.

Det var store folkemasser som samlet seg over hele landet mandag ettermiddag for å vise sin avstand mot terrorhandlingene i forrige uke.

Marte Slåtvsveen

Marte Slåtvsveen

Foto: Martin Andersson / NRK
Martine Kvaksrud Johansen og Heidi Rødningsby

Martine Kvaksrud Johansen og Heidi Rødningsby

Foto: Martin Andersson / NRK
Stortorget Lillehammer

Totalt i både Hedmark og Oppland var det godt over 45 000 ute for å markere, melder politiet.

Foto: Inger Johanne Solli/NRK
Markering på Elverum

Markering ved rådhuset på Elverum.

Foto: Torunn Myhre /NRK
Markering på Elverum

Det var appeller etter endt fakkeltog.

Foto: Charlotte Øversveen Volla/NRK

– Jeg er her for å vise min støtte til de som er pårørende og drept. Jeg har vært dårlig de siste dagene. Det er ekkelt å tenke på at noe slik kan skje i lille Norge, sier Marte Slåtvsveen som hadde møtt opp på Gjøvik.

Til nå er antallet omkomne på 93 personer. Åtte i Oslo og 68 på AUFs sommerleir på Utøya. Fem av disse kommer fra Innlandet. To fra Hedmark, to fra Oppland, samt ei kvinne fra Lunner som jobbet på øya for Norsk folkehjelp.

I tillegg skal det være minst to personer fra Innlandet som det ikke er gjort rede for etter bomben mot regjeringskvartalet.

Les også:

Minnemarkeringer

– Vi ønsker et lokalt arrangement for de som ikke har mulighet til å reise til Oslo. Vi arrangerer et fakkeltog for at folk skal kunne møtes og få utløp for sorgen, sier Anders Rydningen i Brumunddal.

I blant annet Løten, Stange, Hamar, Gjøvik og Ringsaker er det lagt ut minneprotokoller for folk som har behov for å uttrykke sin medfølelse overfor de involverte og pårørende etter tragedien på Utøya. Protokollene ligger tilgjengelige i rådhusene.

– Når vi ser hvor mange som er her i dag tror jeg Norge blir å stå enda sterkere sammen etter dette. Vi lever ikke i frykt, sier Martine Kvaksrud Johansen og Heidi Rødningsby.

Politiet melder om at det har vært store folkemasser ute for å vise sin medfølelse til ofrene og deres pårørende.

Reagerte med vantro

Ordfører Bjørn Iddberg i Gjøvik kommune mener hele episoden er forskrekkelig, og sier at det er viktig at man holder sammen.

– Jeg reagerte med vantro. Jeg trodde ikke at det var mulig. Tallet på ti drepte på Utøya var aldeles forskrekkelig, men når man våkner opp på lørdagen og hører at det er over 80 som er drept blir det helt voldsomme proporsjoner, sier ordfører Bjørn Iddberg på Gjøvik.