NRK Meny
Normal

Skrur bomtakstene i været

Bomtakstene på nye E6 mellom Gardermoen og Stange skrus opp med mer enn 30 prosent. I tillegg kommer det også en ny bomstasjon på strekningen.

Bomstasjon E6

PRISHOPP: Bomstasjonen på nye E6 i Stange kommune. Her blir det nå over 30 prosent dyrere å passere.

Foto: Trond Lillebo / Statens Vegvesen

I dag koster det 57 kroner å passere de fire bomstasjonene mellom Gardermoen og Kolomoen i Hedmark, men fra 15. desember skrus takstene i været. Prisøkningen på de eksisterende bomstasjonene blir i gjennomsnitt på mer enn 30 prosent:

Så mye øker bomtakstene

Bomstasjon

Pris i dag

Pris fra desember

Prisøkning i %

Hovinmoen-Dal

14

19

+36 %

Dal-Boksrud

15

19

+ 27 %

Boksrud-Minnesund

11

15

+ 36 %

Skaberud-Kolomoen

17

23

+ 35 %

(Kilde: Autopass)


I tillegg til prisøkningen på de eksisterende bomstasjonene, settes fra samme dag en ny bom i drift når delstrekningen fra fylkesgrensa mellom Akershus og Hedmark til Skaberud åpner. På denne strekningen vil det koste 21 kroner å passere.

Bomtakstene mellom Gardermoen og Kolomoen blir til sammen på 97 kroner fra 15. desember. Det er en økning på 70 prosent fra dagens 57 kroner.

– Lik kilometerpris

Taale Stensbye

Taale Stensbye, prosjektleder i Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen / Knut Opeide

Årsaken til prisøkningen er at det ifølge regelverket for bompengefinansiering skal være samme bomavgift per kilometer ny vei på hele veiprosjektet. E6 fra Gardermoen til Kolomoen i Stange er på 65 kilometer og med seks delstrekninger.

– Siden det er billigere å bygge motorvei på Hedemarken og på Romerike enn i skråningen langs Mjøsa hvor vi nå bygger, må kostnaden for denne delen fordeles ut på alle delstrekningene. Derfor økes prisene på alle delstrekningene nå når vi åpner ny vei langs Mjøsa, sier prosjektleder Taale Stensbye i Statens vegvesen.

Stensbye understreker at vegvesenet holder kostnadsrammene de har fått, og at prisøkningen har vært planlagt.

– Folk får sjokk

Men selv om prisøkningen som nå kommer har vært omtalt i en stortingsproprosisjon, tror lederen for velforeningen på Tangen i Stange kommune, Finn Juel Knudsen, at folk flest vil få sjokk.

- Det blir så kostbart å bruke den nye veien. Det er helt horribelt, sier velforeningslederen.

Han synes det er rart at den kraftige prisøkningen kommer når landet har en samferdselsminister fra Fremskrittspartiet.

– Dette er et politisk løftebrudd dersom vi husker hva Fremskrittspartiet sa i siste valgkamp. De kan jo i hvert fall ikke øke eksisterende bompengesatser, sier Juel Knudsen.

– Ingen god nyhet

Tore André Johnsen

Tor André Johnsen, stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark Fremskrittsparti visste ikke om den kraftige prisstigningen før NRK ringte ham.

– Dette er selvsagt ingen god nyhet. Jeg forstår at folk synes det er rart at bomtakstene øker så mye nå. Men dette har et flertall på Stortinget vedtatt, sier Johnsen.

At bomtakstene øker i eksisterende bompengeanlegg med Fremskrittspartiet i samferdselsdepartementet, er en hodepine for Fremskrittspartiet. Johnsen viser til at Fremskrittspartiet jobber for å redusere kostnadene til bompengeinnkreving. Men han vedgår at det blir vanskelig å få redusert andelen veibygging som skal finansieres av bompenger.

– Utfordringen er at vi er de eneste som ikke vil finansiere vei med bom, sier Johnsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vegen mellom Otta og Sel åpen

    Fv 435 mellom Otta og Sel er nå åpen for trafikk igjen etter at den var stengt på grunn av et snøras. Geolog og skredeksperter har vurdert at det ikke er fare for nye ras nå.

  • Blir ikke rik på skihopping

    Henrik Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier som OL-gullvinner Maren Lundby (bildet) har gjort hele denne sesongen på skihopping. Det skriver Aftenposten. Maren Lundby har tjent inn 297 400 kroner i premiepenger i verdenscupen.

    Maren Lundby
    Foto: Helle Fjelldalen