NRK Meny
Normal

Orkla vil flytte fra Brumunddal til Elverum

35 ansatte i Orkla Foods i Brumunddal kan miste jobben hvis produksjonen blir flyttet til Elverum. – Dette gjør vi fordi vi er best tjent med det på lang sikt, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag.

Bjørn Brennskag

– Det gir bedre grunnlag for å prøve ut nye produkter, og gir en mer forsvarlig, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Planene går ut på å legge ned syltetøyproduksjonen i Brumunddal i løpet av første kvartal neste år. Da kan 35 ansatte miste jobben. Produksjonen av Denja påleggssalater i Larvik, med 33 ansatte, skal fortsette ut 2015, før den flyttes til Elverum. Endelig vedtak om gjennomføring skal styret i Orkla Foods Norge gjøre i vinter en gang.

– Dette gjør vi fordi vi er best tjent med det på lang sikt. I Elverum får vi en større og mer robust fabrikk. Det gir bedre grunnlag for å prøve ut nye produkter, og gir en mer forsvarlig drift, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

Fikk beskjed i dag

Nora, Orkla Foods Norge, Brumunddal

Orkla Foods Norge foreslår å flytte Nora i Brumunddal til Elverum.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

De ansatte ble mandag orientert om planene i et allmøte.

Orkla Foods Norge vurderer å legge ned Nora Brumunddal fordi fabrikken til tross for mange gode kostnadstiltak opplever stadig svakere lønnsomhet. Dette skyldes et lavere salg, ifølge Paul Jordahl, administrerende direktør i Orkla Foods Norge.

– God og forsvarlig drift med en sunn økonomi på fabrikken er nødvendig for at vi skal kunne være konkurransedyktige på lang sikt. For å få til dette har ansatte og ledelse på Brumunddal gjort en god jobb med å tilpasse kostnadene til et fallende volum. Nå ser vi at det er vanskelig å kutte mer med dagens fabrikkstruktur, sier Jordahl.

Nye jobber i Elverum

Fabrikken i Elverum blir altså kraftig utvidet, samtidig som Brumunddal og Larvik mister arbeidsplasser, hvis planene vedtas. Noen av de ansatte i Brumunddal kan få ny jobb i Elverum, men ikke alle.

– Nei, ikke alle. Men det er helt åpenbart at vi får behov for kompetanse på Syltetøyproduksjon i Elverum, så vi får dermed behov for å ha med oss folk med slik kompetanse fra Brumunddal. Men hvor mange og hvem er ikke bestemt, sier Brennskag.

Dette skal nå drøftes med de tillitsvalgte og ansattes representanter.

– Dette er ingen gledens dag, verken i Brumunddal eller Larvik. Nedlegging er en trist beskjed å få, det forstår vi og det skal vi ha respekt for. Så skal vi drøfte og finne ut av hvordan vi skal gjøre dette, og vi har god tradisjon med å involvere de tillitsvalgte, sier Brennskag.

Håper å spare 15–20 millioner

Den totale kostnadsreduksjonen ved å legge ned i Brumunddal og Larvik, og flytte til Elverum, vil være 15–20 millioner kroner årlig, mener Orkla Foods.

Fabrikken i Elverum produserer i dag Toro-ferdigretter.

Administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge roser i pressemeldingen de ansatte i begge fabrikkene som nå skal legges ned, for sitt arbeid med å redusere kostnader i takt med et fallende volum.

– Nå ser vi at det er vanskelig å kutte mer med dagens fabrikkstruktur, sier han.

Han omtaler tiltakene som en investering i fremtidig vekst.

– Vår ambisjon er å skape vekst og innovasjon av nye ferdigretter, syltetøy og salater. Å samle denne produksjonen på Elverum gir oss et fortrinn fordi dette er en god fabrikk med god infrastruktur, er det mest kostnadseffektive valget og har ledig areal, sier Jordahl.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.