NRK Meny
Normal

Orker ikke mer bråk og sjikane

Steinar Sætervadet trekker seg som styreleder i SØIR og Hera Vekst. Han orker ikke mer mobbing og sjikane på grunn av vondlukta.

Hera

Avfallsanlegget Hera Vekst er trolig Elverums mest forhatte bedrift. Folk er lei vondlukta.

- Kampen for å få til miljøbedriften skal ikke gå på helsa løs. Nå føler vi oss nærmest som mobbeofre.

Det sier Steinar Sætervadet til Østlendingen.

Omstridt avfallsbedrift

Steinar Sætervadet er tidligere varaordfører i Elverum og nå styreleder for SØIR (Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap), som er hovedeier i Elverums kanskje mest omstridte bedrift, Hera Vekst.

Lukta fra avfallsanlegget på Starmoen har plaget folk i byen i flere år og mange har fått mer enn nok. Noen lar altså sinne og frustrasjon gå ut over styrelederen og hans familie.

- Når kritikken rammer dine aller nærmeste har prisen blitt for høy. Kona mi vegrer seg for å gå ut etter alle mailene og truslene vi har fått, sier Sætervadet.

Ekle trusler

Styrelederen anslår at han har fått flere hundre eposter. Mange av dem har han oppfattet som spydige eller usanne og mange er truende.

Han forteller at de har blitt bedt om å passe seg, noe vil kunne skje. Noen av truslene har vært av en slik karakter at han har vurdert å politianmelde dem.

- Som politiker er jeg vant til uenighet og tilspisset ordskifte, men det blir helt utmattende når enkeltpersoner og grupper kan drive slik personjakt, sier han blant annet.

– Politikerne har sviktet

Steinar Sætervadet kritiserer også kommunen for manglende støtte. Det er Elverum kommune som er hovedeier i Hera Vekst.

- Verken formannskapet eller kommunestyret har skjønt at Elverum kommune faktisk er hovedeier i Hera Vekst. De har ikke tatt eierrollen på alvor, men har latt seg styre av aksjonsgrupper, sier Sætervadet til Østlendingen.

Han mener at kommunens passivitet har gjort det legalt å kritisere og mobbe Hera Vekst, SØIR og ham som styreleder.

Tar ikke selvkritikk

Terje Røe, Ordfører i Elverum

Ordfører Terje Røe tar ikke til seg kritikken fra styreleder Steinar Sætervadet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Ordfører Terje Røe i Elverum tar ikke til seg kritikken. Han mener de har gitt tydelig støtte til Hera Vekst.

- Sætervadet kan ikke regne med verbal støtte. Vi er nødt til å være formelle, sier Terje Røe til Østlendingen.

Ordføreren beklager at Steinar Sætervadet trekker seg som styreleder. Og han beklager at noen har oppfattet rådmannen sin utredning og uttalelser om saken som kommunens offisielle syn.

- Rådmannen uttaler seg som rådmann og ikke på vegne av kommunen,sier Røe.

Mange før ham har gitt opp

Steinar Sætervadet har vært styreleder i SØIR og Hera Vekst i to og et halvt år. Før ham var det flere hyppige skifter av styreleder.

I februar i år fortalte også tidligere daglig leder av Hera Vekst, Olaf Ilsaas om sjikane. Han opplevde å bli sjikanert via telefonoppringninger fra anonyme personer som var forbannet på vond lukt fra komposteringsanlegget.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND