NRK Meny
Normal

Politiet: – Organisert råkjøring herjer Gudbrandsdalen

Politiet har flere ganger den siste tiden stoppet israelske råkjørere i tysk-registrerte Porscher i Gudbrandsdalen.

Organisert råkjøring

TYSK PORSCHE: En av de tyskregistrerte bilene som har kjørt i Ottadalen den siste tida.

Foto: Hans Erik Kjosbakken / Fjuken

– Den organiserte råkjøringen har preget trafikkbildet i Sør-Norge over noen uker. Det har vært tysk-registrerte Porscher kjørt av israelere. Det er også ilagt straffereaksjoner mot enkelte av førerne, sier operasjonsleder Jørgen Berg ved Innlandet politidistrikt.

Stygge forbikjøringer

Onsdag ble en av råkjørerne stoppet i Ottadalen og ilagt en bot på 10.000 kroner og seks måneders kjøreforbud i Norge. Ifølge Berg er det utenlandske reiseselskap som står bak. Det hele virker organisert.

– Det går i svært høy hastighet og stygge forbikjøringer, noen ganger bærer det også preg av kappkjøringer. I tillegg er det indikasjoner på at de kjører med en frontbil for å se etter politi og eventuelle kontroller. De vet hva de driver med og kjenner godt til norske trafikkregler.

Straffereaksjoner

Politiet vurderer nå å benytte enda sterkere virkemidler.

– Vi har kontaktet det israelske reiseselskapet som arrangør av denne gjengen. Om dette fortsetter må vi gå litt hardere til verks og vurdere om vi har noen muligheter til å stanse hele følget, inndra nøkler og biler.

Operasjonsleder Berg forteller at politiet ser svært alvorlig på saken.

- Risikoen for at det skjer en alvorlig ulykke er stor, sier han.

Avviser organisert råkjøring

NRK har i dag vært i kontakt med reiseselskapet Porsche Travel Club, som ifølge politiet arrangerer turene. Selskapet, som holder til i Stuttgart i Tyskland, forteller at reisene skal gi eventyrlige kjøreopplevelser med luksuriøse biler på spennende veier.

Reisene arrangeres en rekke steder rundt omkring i verden, blant annet i Gudbrandsdalen. Porsche Travel Club avviser at dette er organisert råkjøring, men synes det er beklagelig at deltagerne ikke alltid overholder fartsgrensen i Norge.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Innbrudd i Alvdal

  I løpet av natt er det stjålet diesel, varmeovner og armatur fra en anleggsplass i Alvdal. Politiet har undersøkt åstedet.

 • Lavere bompengesatser i Innlandet

  Regjeringen har vedtatt å kutte bompengegjelden med 500 millioner kroner i 2017. For Hedmark og Oppland betyr dette rundt 145 millioner kroner noe som berører bomtakstene på E 6, E 16 og riksvei 4. Tilskuddet betyr at gjennomsnittstakstene blir redusert med rundt 10 prosent.

 • Tvestua i Hamar fredet

  Riksantikvaren har fredet Tvestua som var en husmannsplass under Åker gård i Hamar. Tvestua ligger på Elvsholmen på Midtstranda. Riksantikvar Jørn Holme mener Tvestua er et kulturminne av nasjonal verdi. Husmannsplasser er også lite representert blant fredede bygninger. Flere bygninger på Åker gård er fredet tidligere.

  Fredet husmannsplass i Hamar
  Foto: Hedmark Fylkeskommune