NRK Meny
Normal

Ordførere drømmer om sammenslåing

Flere kommuner i Hedmark og Oppland samarbeider om tjenester og snakker om muligheter for sammenslåing, men det er vanskelig å komme til enighet. I dag møtes ordførerne i Glåmdal for å diskutere framtida.

Østgaard og Øvrum

Øystein Østgaard, ordfører i Kongsvinger og Anne-Mette Øvrum, ordfører i Sør-Odal, har ulike tanker om hvordan kommunekartet skal se ut i framtida.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi vil være landets suverent største skogkommune og en av de største på jordbruk. Regjeringen vil legge til rette for større kommuner og vil at kommunene skal slå seg sammen, sier ordfører i Kongsvinger og regionleder i Glåmdal, Øystein Østgaard.

Han drømmer om en storkommune med over 50.000 innbyggere og et areal på nærmere 5300 kvadratkilometer.

– Vi kommer til å bli hørt i mye større grad i høringer, og hva vi står fram og snakker om.

Vil se mot Akershus

I dag har kommunene i Glåmdal felles formannskapsmøte for å diskutere sine muligheter for at alle eller noen av dem kan slå seg sammen i framtida. Men drømmene er ulike blant ordførerne. Anne-Mette Øvrum, ordfører i Sør-Odal, vil ikke utelukke å se utenfor «egne grenser».

– Jeg ønsker også å se mot Akershus og synes at om vi kunne ha en Odals-kommune som jobber sammen med Nes og Eidsvoll, ville det være en spennende tanke.

I Eidskog sitter ordfører Gustav Woie. Han er egentlig ganske fornøyd med tingenes tilstand i kommunen, som har 6200 innbyggere, og mener den er akkurat passe stor også for framtida.

– Ut ifra at kommunene skal levere helse- og skoletjenester, tror jeg vi er en optimal størrelse for å være til stede for innbyggerne og levere gode tjenester.

– Må følge utviklinga

Øvrum er opptatt av at man ikke skal låse seg til kun å tenke på grensene. Hun tror et samarbeid mot Oslo-regionen er viktig, uavhengig av hvordan kommunekartet blir seende ut i årene som kommer.

– Jeg tenker at det viktigste er at vi klarer å heve blikket og se over dagens grenser og tegne et mulig nytt kart. Det er ikke nødvendigvis slik at det å slå sammen innfor dagens grenser er det rette svaret.

På møtet for glåmdalskommunene i dag diskuteres mange muligheter, men politikerne i Glåmdal skal ikke konkludere. Det eneste målet er å bli enige om å søke departementet om penger til en utredning av mulige alternativer om sammenslåing.

– Etter møtet skal dette bearbeides og sendes ut til samtlige kommuner og når de har behandlet det, sender vi en søknad til departementet. Vi håper selvfølgelig på offentlige midler, men uansett utfall tror jeg det er fornuftig å gjøre noe med dette, vi må følge utviklinga og drive mer rasjonelt, sier Østgaard.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Folldøl slipper søppel-bot

    En gårdbruker i Folldal slipper bot etter først å ha blitt anmeldt for forsøpling med en privat avfallsplass i nærheten av elva Folla. I følge Østlendingen slipper mannen å betale fordi han på eget initiativ har ryddet opp etter seg.

  • Reiselivspris til Trysil

    Destinasjon Trysil og Trysil Bike Arena har vunnet reiselivsprisen for 2017. Destinasjonen får prisen for sykkelsatsingen i Trysilfjellet som er bygd opp over tre år. Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse at anlegget er unikt i Skandinavia og gir en tilrettelagt opplevelse for hele familien.

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.