NRK Meny
Normal

Ordfører: – Tving kommunene til å bosette flyktninger

Kommunene i Oppland og Hedmark blir nå bedt om å bosette rundt 1500 flyktninger neste år. – Det er ikke noe en kommune bør gjøre, men det skal de gjøre, mener ordfører i Stor-Elvdal.

Terje Hoffstad

ET FELLES ANSVAR: Ordfører i Stor-Elvdal, Terje Hoffstad (Ap) mener at alle kommuner har et felles ansvar for å bosette flyktninger.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Kommunene i Oppland og Hedmark blir bedt om å bosette nær dobbelt så mange som ble vedtatt bosatt i år. Stor-Elvdal kommune har cirka 300 flyktninger bosatt på mottak.

– Jeg synes det har gått utrolig bra. Veldig mange er positive og jeg har ikke fått noen direkte negative reaksjoner i det hele tatt. Vi har ikke hatt noen uheldige episoder så langt og har nok på den måten vært heldige, sier ordfører Terje Hoffstad.

I brevet som alle kommunene har fått fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) blir kommunene bedt om å bosette flere flyktninger. IMDI kan ikke tvinge kommunene, men følger frivillighetsmodellen der det er opp til hver enkelt kommune om de vil bosette flyktninger.

Må dele på ansvaret

Med en befolkning på 2600 innbyggere så merker Stor- Elvdal veldig godt at de har et stort mottak.

– Hvordan blir flyktningene mottatt i kommunen?

– Det er klart at når så stor andel av befolkningen er flyktninger, så er vi hele tiden redd for hvor bristepunktet er. Det ytes mye, mange stiller opp og er med på frivillige aktiviteter, men det tærer jo også på når vi ser at dette blir en litt langvarig situasjon.

Hoffstad mener at selv om det nærmer seg bristepunktet, så har kommunen et ansvar for å bosette flere flyktninger.

– Vi har nok ikke vært flinkest i klassen, men har stort sett tatt imot det antallet som myndighetene har bedt om. Det mener jeg vi skal gjøre, og det mener jeg alle kommune skal gjøre med den situasjonen vi har. Dette ansvaret må vi dele på og da må vi ha en rimelig lik fordeling ut fra innbyggertall.

– Er det sterkt nok av UDI å anmode om at kommunene tar imot flere?

– Nei! Jeg skjønner at dette er krevende for mange kommuner, men jeg tror man må komme dit at myndighetene må si at kommunene skal. Hvis ikke blir det noen få kommuner med stort hjerterom som tar en veldig stor oppgave og det tror jeg ikke er riktig på sikt. Jeg etterlyser en nasjonal dugnad og klare føringer fra Stortinget om at alle kommuner MÅ stille opp.

For mye hastverk

Mottaksleder Jon Ivar Bergersen

Mottaksleder på Kongsvinger statlige mottak, Jon Ivar Bergersen

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Leder på Kongsvinger statlige mottak, Jon Ivar Bergersen er bekymret for at mange kommuner nå får hastverk med å bosette flyktninger. Det er ikke nok bare med tak over hodet, sier han.

– Mange flyktninger kan bli sittende mye alene og det er ikke bra for noen. Han mener det ikke er noen selvfølge at nordmenn kommer på døra og vil hjelpe med integreringen.

Mottakslederen mener det er en utfordring for mange kommuner at det er langt mellom naboene, få jobber og dårlige kollektivforbindelser.

– Mer folkerike kommuner har bedre forutsetninger for å lykkes med integreringen, sier han.