Hopp til innhold

Ordfører krever unnskyldning av justisministeren

Ordfører Ole Martin Norderhaug i Trysil, vil på vegne av de mistenkte i ulvesaken ha en beklagelse av justisminister Anders Anundsen. Han mener etterforskningsmetodene i saken har vært svært belastende for de involverte.

Ole Martin Norderhaug

KLAGER: Ordfører Ole Martin Norderhaug i Trysil har engasjert seg sterkt i ulvesaken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Totalt ble tolv personer pågrepet i en storstilt politiaksjon i Hedmark i april. De ble siktet for forsøk på ulovlig ulvejakt og Økokrim mente det var snakk om organisert kriminalitet.

Seks jegere fra Elverum ble tiltalt. Disse skal ha jaktet på tre ulver i februar i år. Siktelsen mot en mann fra Stor-Elvdal ble tidlig frafalt.

Et halvt år senere frafalt også Økokrim siktelsene mot fem menn fra Trysil. Lokale krefter i bygda har engasjert seg sterkt i saken, og Trysil formannskap har nå sendt et brev til justisminister Anders Anudsen der de vil ha en beklagelse på vegne av de involverte.

– Vi har valgt å sende brevet av hensyn til de som er berørt av saken. Formannskapet har drøftet saken og har valgt å sende et brev til ministeren for å sette lys på metodene som er brukt og den store belastningen dette har vært for de involverte, sier ordfører Ole Martin Norderhaug til NRK.

– Svært belastende

I brevet, som er underskrevet av ordføreren, stilles det spørsmål til ressursbruken, etterforskningsmetodene og selve håndteringen av saken.

Det er tilsynelatende liten kunnskap i rettsvesenet om jakt, ulike former for jakt og den lokale kulturen rundt utøvelsen av jakt.

Ole Martin Norderhaug

– Når folk som til daglig oppfattes som lovlydige opplever at politiet møter mannsterke opp, trenger seg inn, gjennomsøker hus, forhører folk, beslaglegger våpen og setter noen på glattcelle, vil det naturligvis oppfattes som svært belastende for familie og pårørende, står det i brevet.

Da Økokrim holdt pressekonferanse i oktober kom det frem at bevisene mot mennene ikke ville holde i retten og siktelsen ble frafalt. De fem var mistenkt for å ha skutt hannulven i Slettåsflokken i Trysil.

– Henleggelsen etter bevisets stilling betyr ikke at de ikke har gjort det de var mistenkt for, sa førstestatsadvokat Tarjej Istad i Økokrim.

– Bør beklage

Ordføreren og formannskapet reagerer på lang etterforskningstid, stor medieoppmerksomhet og at motivasjonen for aksjonen skal være å skremme jegermiljøet fra lovbrudd. Det reises også tvil til hva slags kompetansenivå rettsvesenet har om jakt.

– Vi håper justisministeren vil ta imot vårt brev som en vennlig oppfordring til å tenke gjennom hvordan saken er gjennomført fra påtalemyndighetenes side. Trysil formannskap mener det vil oppfattes som positivt om påtalemyndighetene i det minste kunne beklage den overlast den enkelte har opplevd i denne saken, står det.

Trysil formannskap presiserer at ingen av dem støtter ulovlig jakt.

Flere saker fra Innlandet