NRK Meny
Normal

– Jeg gruer meg til om det kommer et punkt hvor jeg ikke klarer mer

BIRI (NRK): Det knallharde opptaket til utdanning i Forsvaret er nå i gang. I løpet av to uker skal rundt 1400 gutter og jenter fra hele landet kjempe om 650 skoleplasser.

Klar for opptak

KLAR FOR OPPTAK: Nina Caroline Pedersen har trent fem ganger i uka for å komme i form til Forsvarets opptak og seleksjon på Kjevik og Evjemoen.

Foto: Kristiane Aateigen / NRK

Nina Caroline Pedersen fra Biri satser alt for å sikre seg en lederutdanning.

Hun har nylig fullført International Baccalaureate-linjen på Gjøvik videregående skole, hvor hun tok studiespesialisering med fordypning i realfag på engelsk. Nå har hun søkt opptak ved hærens befalsskole.

Jeg gleder meg veldig til å være i et miljø hvor det går mer på fysiske prestasjoner og det å ha et klart mål hver dag, sier Pedersen som er svært interessert i matematikk og geologi, og ønsker å utdanne seg til å bli ingeniør.

Men ingeniørhøgskolen får vente.

«Etter 13 års skolegang har jeg behov for å gjøre noe annerledes. Men jeg synes det er utrolig viktig med utfordringer, for mestring driver meg til å prestere.»

Oppladingen til opptaket har i høy grad bestått av jogging ute, styrketrening med en russisk vekt kule kalt kettlebell, og variert kost.

Hennes favorittøvelser med kettlebell kalles "clean and jerk", "power lift" og to- eller enarmssving.

KETTLEBELL

Kettlebell er en russisk vektkule av jern eller stål som veier 5-50 kilo. Pedersen løfter som regel 6, 16 eller 20 kilo etter hvilken øvelse hun praktiserer.

Foto: Kristiane Aateigen


– Jeg har ikke fulgt noen dietter, men spiser mye frukt og grønt, karbohydratene skal være langsomme, det er viktig med nok fisk og kylling, og jeg tar ingen kosttilskudd, forklarer Nina.

To krevende uker

Forsvarets opptak og seleksjon består av to faser. Den første fasen inkluderer 3000-meter test, styrketester, medisinske sjekker, og ett intervju som skal bedømme hver søkers personlighet.

De som består alle testene blir tatt opp som aspiranter og får gå videre til den andre fasen.

Pedersen har tro på at hun klarer minstekravene, men sier det har vært vanskelig å få øve på flere av testene slik de skal utføres på Kjevik. Derfor har hun brukt alternative metoder.

Hun har nemlig trent på kroppshevinger ved hjelp av en mopp. Denne teknikken kan dere se i videoen nedenfor.

Den fryktede og beryktede fase 2

– Fase 2 foregår på Evjemoen, og her vil aspirantene få utdelt uniform og bli underlagt militær kommando. De vil operere i lag, hvor de rullerer på lederrollen og vil gå igjennom fysisk og psykisk harde øvelser sammen, sier Sven Olav Berg, sjef for opptak og seleksjon.

I tillegg til testene leter Forsvaret etter fem lederegenskaper. Evnen til å ta initiativ, håndtere usikkerhet, oppnå tillitt, vise omsorg, samt å ta beslutninger.

– Jeg gruer meg til om det skulle komme ett punkt hvor jeg ikke klarer mer, og hvordan jeg takler det, forklarer Pedersen.

Søndag starter det knallharde opptaket til utdanning i Forsvaret på Kjevik. I løpet av to uker skal rundt 1400 gutter og jenter fra hele landet kjempe om 650 skoleplasser.

VIDEO: Nina trener knallhardt for å være i form til opptaksprøvene.


Det at hun skal inn i et mannsdominert domene tar hun med knusende ro.

– Jeg har alltid vært jenta som henger med guttegjengen.

Greit at alle blir behandlet likt

At det skal være likt for alle går under likestillingen i Norge. Om det blir krig spiller det ingen rolle hvilket kjønn du har, men det er et vanskelig spørsmål med de spesielle sakene, som for eksempel å bade naken med det andre kjønn. Jeg vet ikke hva jeg ville gjort i en slik situasjon

Nina Caroline Pedersen


Mandag 7. juli får aspirantene vite om de får skoleplass eller ikke.

– Hvis jeg ikke kommer inn, så blir det ett år i Garden. Så Forsvaret blir det uansett, sier Biri-jenta fornøyd.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Glatt på riksvei 3

    Det ble meldt om svært glatt på riksvei 3 i går kveld på grunn av underkjølt regn. Trafikken sto stille flere steder, ifølge politiet. Statens vegvesen var ute med alle sine mannskaper for å strø på veien.

  • Ulykke ved Mjøsbrua

    Tre personer ble kjørt til sykehuset etter en ulykke på riksvei 4 ved Mjøsbrua ved 23-tida i går kveld. Ifølge politiet er skadeomfanget ukjent, men bilene fikk store materielle skader. Ulykka skjedde da en bil kjørte inn i en annen bakfra.

  • Hadde ikke førerkort

    En mann i 40-årene ble i natt anmeldt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han oppga falsk personalia til politiet og blir også anmeldt for dette.