NRK Meny
Normal

Sykehusdirektør: – Dette har vært etterlengta lenge

Det blir bevilget ti millioner kroner til planlegging av en ny base for luftambulanse ved Mjøsbrua.

Helikopter fra Norsk Luftambulanse

NY BASE: Luftambulansen kan i framtida bli et vanligere syn i mjøsområdet. Det er bevilget ti millioner kroner til planlegging av en ny base.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ketil Kjenseth

Oppland Venstres Ketil Kjenseth har kjempet for å få penger til å starte opp arbeidet med en ny luftambulansebase.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Det er et gjennomslag dette. Nå kan vi sette i gang med planleggingen, sier Kjenseth.

Det trengs 40 millioner kroner for å opprette en base for luftambulansen. I tillegg vil det koste ca. 50 millioner kroner årlig for drift av basen. I budsjettet som vedtas i Stortinget mandag ligger det ti millioner til denne basen.

– Men det er mye planlegging som skal til før man kan stikke spaden i jorda, så dette er en god start, sier stortingspolitikeren.

Etterlengtet base

Området rundt Mjøsa og mot svenskegrensa tilhører den delen av Sør-Norge med dårligst dekning av luftambulansen. Stortinget har satt et mål om at alle steder skal kunne nås innen 45 minutter med et helikopter.

– Dette har vært etterlengta lenge, sier administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree.

Morten Lang-Ree intervjuves av journalist

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten, Lang-Ree er glad for at saken har fått oppmerksomhet og mener en ny base vil øke tryggheten for befolkningen i Hedmark og Oppland.

Foto: Monica Rikoll / NRK

En ny base ved Mjøsbrua har om lag 300.000 fastboende mennesker innenfor sitt område.

– Dette vil føre til økt trygghet for dem som bor her, så vi er veldig glade for den oppmerksomheten saken får fra Stortinget, sier Lang-Ree.

– Ingen garanti

Selv om det jubles over de ti millionene i dag, er vegen fram til ferdig base lang. Det er ingen selvfølge at årets budsjettvedtak følges opp i kommende budsjetter.

– Men det vil jo være lettere nå som disse ti første endelig er satt av. Det har virkelig vært en kamp, sier Kjetil Kjenseth.

Lang-Ree drister seg heller ikke til å si noe om prosessen framover.

– Nei, det er for tidlig å si noe om prosjekteringen. Det er Helse Sør-Øst som vil stå for den framover, sier han.

Helse Sør-Øst får presentert sine oppgaver for det kommende året i januar. Etter dette vil de ta stilling til de endelige prioriteringene.

I tillegg er de fire helseforetakene i gang med en helhetlig gjennomgang av basestrukturen for luftambulansen. Det er foreløpig for tidlig å si noe om hva som blir utfallet av det arbeidet.

Skryt fra Frp

Oppland Venstres stortingsrepresentant, Ketil Kjenseth får mye av æren for det at bevilgningen ligger inni budsjettet.

– Hurra for Mirjam Engelsjord og Ketil Kjenseth. Endelig en grunn til å feire, skriver Hedmark Frps stortingsrepresentant, Tor Andre Johnsen på Facebook.

Til Hamar Arbeiderblad sier han at ønsket om en slik luftambulanse-base senest ble tatt opp da stortingspolitikerne nylig hadde møte med ledelsen for Sykehuset Innlandet.

Tor Andre Johnsen om luftambulanse

Frp-representant Tor Andre Johnsen hyller Venstre for luftambulanse-gjennomslaget.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Helgesen i tenkeboksen

    Miljøminister Vidar Helgesen har ennå ikke avgjort om han vil anke avgjørelsen i Oslo tingrett i går der lisensjakta på ulv utenfor ulvesonen ble midlertidig stoppet. Han vil nå rådføre seg med Regjeringsadvokaten, opplyste han i Stortinget i dag.

  • Ulykke på riksvei 3

    To vogntog var involvert i en trafikkulykke på riksvei 3 i Elverum ved 10.25-tida. Ulykka skal ha skjedd da et vogntog kjørte inn i et annet vogntog, som deretter kjørte i grøfta. Ingen personer ble skadet. Det er redusert fremkommelighet på stedet.

  • Bil i grøfta på glatta

    En bil har kjørt av fylkesveg 30 ved Koppang. Ifølge politiet ble to personer lettere skadet, mens skadeomfanget for en tredje person foreløpig er uavklart. Det er glatt på stedet.