NRK Meny
Normal

Opererte med "dødsliste"

En av beboerne på "skrekkens gård" i Søndre Land kan ha hatt en liste med navn på personer han ikke likte.

Drapsgården i Søndre Land

To personer ble funnet drept på Volheim gård i Søndre Land.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

I retten i dag ble Knut Arne Thorstensen spurt om han hadde skrevet en dødsliste.

34-åringen sa han ikke hadde noen dødsliste, men at han kan ha hatt en liste over personer han hadde noe uoppgjort med og kunne tenke seg å snakke med.

Vitner skal ha forklart at det skal ha eksistert en lapp der det stod flere navn.

- Noen av vitnene som har sett den har omtalt lista som en dødsliste, sier advokat Espen Wangberg.

Han forsvarer Ronny Kjeldsen, som er en av de fem tiltalte etter at Jan Petter Aarstad og Ragnar B. Abrahamsen ble funnet brutalt drept på Vollheim gård.

Det er foreløpig ikke kjent om noen av de drepte sto på den såkalte dødslista.

Krangel om lydopptak

Advokat Espen Wangberg

Advokat Espen Wangberg

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Det har tidligere i dag vært kraftig ordveksling mellom dommer Helle Rolstad og forsvareren til en av de tiltalte etter drapene i Søndre Land.

Espen Wangberg, som forsvarer Ronny Kjeldsen, krevde å få avspilt et opptak av et avhør av drapstiltalte Knut Arne Thorstensen.

Årsaken er at 34-åringen i retten i dag ikke husket det han har forklart i avhør tidligere, og at Wangberg mener referatene fra avhørene er mangelfulle og unøyaktige.

- Jeg ønsker å få avspilt lydbånd fra avhør der vi hører hva siktede har forklart i avhør siden han ikke kan svare på mine spørsmål i retten i dag, sier Wangberg.

- Nei, det blir for enkelt. Fortsett avhøret, svarer Rolstad.

Thorstensen Kollapset i retten og ble sendt til sjukehus med ambulanse, men er tilbake i rettsalen i dag.

Les også: - Jeg begynte å drikke som 8-åring

Misfornøyde forsvarere

Etter en lengre argumentering fra Wangberg og hoderisting fra flere av de andre forsvarerne ble det likevel bestemt at lydbåndene skulle spilles av.

På lydbåndet hører vi Knut Arne Thorstensen, som på dette tidspunktet sitter fengslet på Ullersmo, forklare seg for politiet om hva han har hørt om tilstanden til medtiltale Ronny Kjeldsen.

- Jeg fikk beskjed ville ikke ha kjent han igjen hvis hadde møtt han.

- Hvem har sagt dette, spør politimannen som avhører 34-åringen.

- De som kjenner Ronny, de som kjenner han fra miljøet. De sier han har forandret seg veldig den siste måneden han var ute.

Ronny Kjeldsen skal i denne perioden har slitt psykisk og ruset seg mye. Avhøret var fra februar 2007. Da skal Jan Petter Aarstad ha ligget død i brønnen på Vollheim i flere måneder.

Les også: Robbet offeret og skjulte liket

- Hadde selvmordstanker

Drapstiltalte Knut Arne Thorsensen forklarte i retten i dag at også han hadde problemer denne perioden.

- Jeg satt på full isolasjon for første gang og hadde det vanskelig. Det var den perioden jeg hadde selvmordstanker.

For første gang forklarte Knut Arne Thorstensen i retten i dag at han selv hørte at Jan Petter Aarstad, som ble funnet drept i brønnen på Vollheim, tystet på han til politiet.

- Jan Petter og jeg kjørte fra Hov til Dokka. For å unngå trafikkontroll snudde jeg og kjørte inn i et boligfelt. Jeg gikk ut av bilen, hoppet over et gjerde og gjemte meg bak et tre, mens Jan Petter ble stående igjen i veien. Mens jeg lå bak treet, hørte jeg Jan Petter fortelle si til politiet at det var jeg som kjørte bilen, forklarte 34-åringen.

Tidligere har det kommet frem at en av årsakene til at Jan Petter Aarstad ble drept på Vollheim gård i Søndre Land var at han skal ha vært en politityster.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ras sperrer veien

    Et lite snøras har gått på riksvei 15 ved Bybergtunellen i Lom og sperrer veien. Ingen er tatt i raset. Det blir skiltet omkjøring. Politiet i Innlandet ber trafikanter om ikke å snu og skape farlige situasjoner i veibanen.

  • Lundby på tredjeplass

    Maren Lundby endte på tredjeplass i Oberstdorf. Det er hennes dårligste plassering denne sesongen. Sara Takanashi vant foran Daniela Irascho-Stolz. Lundbys lagvenninne Anna Odine Strøm kom på en finfin sjuendeplass, mens Silje Opseth ble nummer 18.

    Maren Lundby
    Foto: Anne Storaunet / NRK