NRK Meny
Normal

Operastjerne får et av Norges største kulturstipender

Mezzosopranen Ingeborg Gillebo fra Øyer er tildelt Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris på en halv million kroner.

Ingeborg Gillebo

METROPOLITAN: Som en av svært få nordmenn debuterte Ingeborg Gillebo på en av verdens mest kjente operascener, The Metropolitan Opera, i New York i oktober i fjor.

Foto: Fred Olav Vatne

Gillebo får utdelt stipendet under en mottakelse i Den Norske Opera tirsdag kveld.

– Dette er overveldende. Jeg er så stolt og glad over at jeg er valgt ut til dette, sier Gillebo til NRK.

– Kan bruke tid på å bli bedre

Gillebo sier at prisen betyr at hun i større grad kan fokusere på å utvikle seg videre og dermed få mest mulig ut av sitt potensial som sanger.

– Jeg kan senke skuldrene litt og jobbe på den måten som er best for min utvikling, framfor å jage etter å tjene penger for å få ting til å gå rundt. Det er et privilegium, sier Gillebo.

Sangeren understreker at hun selvfølgelig vil fortsette å jobbe, men at hun nå kan ta seg tid til å studere og ta sangtimer hos de aller beste instruktørene.

Hvem står øverst på ønskelista?

– Det er jo noen av disse gode, gamle sangerne som finnes på grammofonplatene som fortsatt er aktive. Det hadde vært fantastisk for eksempel å kunne få synge for Brigitte Fassbaender. Da ville jeg jobbe med musikk av Richard Strauss og rollen Octavian fra «Rosenkavaleren». For det er en stor drøm å kunne gjøre den igjen litt senere i karrieren min, sier Gillebo.

gillebo, pris, operaen, FRA RUBRIKKTEKST: Mezzosopranen Ingeborg Shubeler Gillebo fra Øyer er tildelt Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris på en halv million kroner.Gillebo får utdelt stipendet under en mottakelse i Den Norske Opera ikveld.<Som en av svært få nordmenn debuterte Ingeborg Gillebo på en av verdens mest kjente operascener, The Metropolitan Opera, i New York i oktober i fjor.

Operapris til Ingeborg Gillebo.

– De kjempegode skal bli enda bedre

Styreleder i Tom Wilhelmsens Stiftelse, Wilhelm Wilhelmsen, sier at denne prisen er ment til å stimulere de som er kjempegode til å bli ende bedre.

– Våre rådsmedlemmer ser at hun har et potensial til å bli enda bedre. Gillebo er en stjerne, men stjerner kan jo bli større, sier Wilhelmsen.

Ingeborg Gillebo og Wilhelm Wilhelmsen

STJERNE: Wilhelm Wilhelmsen, styreleder i stiftelsen, mener Gillebo allerede er en stor stjerne, men at hun har potensial til å bli enda bedre.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Debuterte på Metropolitan

Ingeborg Gillebo debuterte som operasangerinne i 2010. Hun har tidligere spilt blant annet Solveig i Peer Gynt ved Gålåvatnet og vunnet Toneprisen. Hun har studert ved Norges musikkhøgskole og Operaakademiet i København. Som en av svært få nordmenn debuterte Gillebo på en av verdens mest kjente operascener, The Metropolitan Opera, i New York i oktober i fjor. Det gjorde hun med rollen som Cherubino i «Figaros Bryllup» av Mozart, en rolle hun har hatt i 30 forestillinger på Den norske Operaen.

Kjemper om å bli «Singer of the World»

Den talentfulle sangeren er én av 20 klassiske sangere fra hele verden som er tatt ut til å delta i den prestisjetunge konkurransen BBC Cardiff Singer of the World. Deltakerne kjemper om å bli kåret til den beste sangeren innen opera og annen klassisk sang. Mer en 3000 sangere fra hele verden søkte om å delta.

– Jeg er veldig stolt over å i det hele tatt ha kommet med i konkurransen. Hvordan det går videre er vanskelig å si, men jeg jobber hardt og iherdig for å være i best mulig form. Og så får vi se hvem juryen vil ha med videre til finalen, sier hun.

Lørdag var det urframførelse av operaen «Stemmen fra Mimisbrunnr» ved isbreen Kjelbreen i Jotunheimen, 1900 meter over havet.

FJELLOPERA: Ingeborg Gillebo under urframførelse av operaen «Stemmen fra Mimisbrunnr» ved isbreen Kjelbreen i Jotunheimen, 1900 meter over havet. Opptaket er fra 2013:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK