En liten bit av New York i Hamar

Nå kan du snart oppleve de aller største verdensstjernene i kinosalen i Hamar. Hamar kino skal nemlig vise forestillinger fra The Metropolitan Opera i New York.

Macbeth

Fra oktober til april skal Hamar kino overføre ti operaforestillinger fra The Metropolitan Opera i New York. Her fra forestillingen Macbeth, som er den første som vises i Hamar.

Foto: Ken Howard / Metropolitan Opera

– Dette er helt fantastisk! Her er det snakk om opera av aller beste kvalitet og med store verdensstjerner, sier en entusiastisk Durita Brattaberg. Hun er kulturhusleder i Hamar, og veldig imponert over Hamar kinos operasatsing.

For fra og med 11. oktober kan Hamar kino skilte med noen av de aller mest kjente operaforestillingene i verden – direkte overført fra det mange mener er verdens beste opera, The Metropolitan Opera i New York.

Satellittoverføring

Fra operaen Carmen

Carmen er en av operaforestillingene som skal vises på Hamar kino.

Foto: Ken Howard

Fra oktober til april skal Hamar vise til sammen 10 forestillinger. Blant dem er Carmen, Barbereren i Sevilla, Macbeth og Figaros bryllup. Overføringene skal skje via satellitt.

– Det er matinéforestillinger i New York som produseres og overføres, så dermed blir det kveldsforestillinger her i Norge, sier kinosjef i Hamar, Espen Jørgensen.

Han legger til at i pausene vil det være servering, slik at det er mulig å få det man måtte ønske i glassene sine.

Den glade enke

Den glade enke er også en av forestillingene som skal vises på Hamar kino.

– Mange operaforestillinger varer ganske lenge, én av dem varer i hele seks timer, og da er det flere pauser. Da blir det servering av ulikt slag, så det blir en ordentlig opera-aften.

Verdens beste opera

Durita Brattaberg påpeker at det er operastjerner i verdensklasse man kan oppleve i Hamar nå fremover, og hun er glad for at Hamar kino har valgt å satse på opera.

– The Metropolitan i New York er verdens beste opera. Nå vil vi kunne oppleve opera av verdens beste kvalitet med store verdensstjerner. Jeg håper folk forstår hvor stort dette er, og får øynene opp for opera.

Tett innpå stjernene

Jørgensen forteller at dette ikke er en eksklusiv avtale for Hamar kino. Dette er et samarbeid The Metropolitan Opera har med mange andre rundt om i verden. Å formidle opera via satellitt er noe den verdensberømte operaen har gjort siden 2006, og derfor er kvaliteten på disse forestillingene nå veldig god.

– Da man begynte, satte man bare opp et kamera. Men nå er scenografien og skuespillet lagt opp slik at det passer også til kameraoverføring. Og jeg vil jo si at det å se opera på kino nesten er like bra som å være der. Man kommer tett innpå og får med seg de store følelsene. Jeg har sett på noen klipp allerede, og man får jo ståpels, sier Jørgensen.

Håper på ordentlig operastemning

Han legger til at han stoler på teknikken. Dette er gjort så mange ganger nå at han tror at alt kommer til å fungere som det skal. Nå håper han at folk i Hamar forstår hvilken mulighet de har til å få med seg gode operaforestillinger.

– Jeg er veldig spent, og håper at det kommer folk. Nå har vi jo mange forestillinger, så man kan kanskje ikke forvente at alle går for fulle hus. Men jeg håper og tror at det kommer mange og at det blir ordentlig operastemning med applaus og god stemning.