NRK Meny
Normal

Lokalpartiet vil ha overgrepssiktet ordfører tilbake på jobb

Arbeiderpartiet i Våga ønsker Rune Øygard tilbake som ordfører så raskt som mulig. Det ble bestemt på et styremøte i Vågå Arbeiderparti i helga.

Rune Øygard

Arbeiderpartiet i Vågå ønsker Rune Øygard (bildet) tilbake som ordfører. Han er siktet for overgrep mot ei jente under 16 år.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Vågå-ordføreren ble sist mandag siktet for seksuell omgang med ei jente under 16 år. Han avviser anklagene og sier han er uskyldig.

– Velkommen tilbake

Øygard har selv ikke bestemt seg for om han kommer tilbake i jobben når sykemeldingen går ut i neste uke.

Hans advokat sier han vurderer helt klart å komme tilbake, og vil rådføre seg med sin lege, sine rådgivere og rådmannen om hva han skal gjøre.

– Helsa hans er ett problem, men vi vil også lytte til hva Ap sentralt mener, og ikke minst til hva kommunen mener. Og så må han tenke på seg selv og sine interesser, sa hans advokat Mette Yvonne Larsen til NRK før helga.

I helga har altså styret i Arbeiderpartiet i Vågå bestemt at Øygard er velkommen når han selv måtte ønske. Arbeiderpartiet lokalt mener dermed noe annet enn partiet gjør sentralt.

– Vi har anbefalt at ordføreren i Vågå tar permisjon inntil videre. Det har vi tidligere kommunisert til Rune Øygard og den anbefalingen står fast, sier assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Odd Erik Stende.

Men lokalt ønskes Rune Øygard tilbake så fort som mulig.

– Vi har gått til valg med Rune Øygard som ordførerkandidat. Han er fortsatt vår kandidat når vi skal konstituere kommunestyret, sier leder Live Langøygard i lokalpartiet.

– De tar ikke dette på alvor

Men bistandsadvokaten til den fornærmede jenta, Nina Braathen Hjortdahl, sier at jenta og hennes familie vil føle det støtende dersom ordføreren er tilbake i stolen før etterforskningen er avsluttet.

– Det virker som de ikke tar dette på alvor, til tross for at jeg har forsøkt å poengtere sakens alvor ved å komme med noen eksempler. Det virker ikke som de tar innover seg at denne saken krever en grundig etterforskning før man kan konkludere, sier Hjortdahl.

Hun synes dette kan oppfattes som om partiet har tatt side i saken. Men det benekter Live Langøygard i lokalpartiet.

– Vi tar ikke stilling til det alvorlige han er siktet for. Men vi har gått gjennom kommuneloven og den viser at det er ingenting som skulle tilsi at han ikke kan velges som ordfører, sier Langøygard.

Øygard er derfor velkommen tilbake når sykmeldinga går ut.

– Dersom Øygard ønsker å komme tilbake nå, er han velkommen. Han har vår fulle tillit.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang