NRK Meny
Normal

Ønsker ikke politioppgaver i felten

Brannvesenet er ofte på plass før politiet på skadesteder. – Vi har ingen spesiell opplæring i politirollen, sier brannmester.

Knut Birger Bakken

Brannmester i Lillehammer region brannvesen, Knut Birger Bakken.

Foto: Silje Josten Lien / NRK/ARKIV

– Vi har en annen responstid enn politiet og er ofte først på et skade- /ulykkessted og da må vi gjøre de jobbene vi egentlig ikke er pålagt, sier brannmester i Lillehammer region brannvesen, Knut Birger Bakken.

Brannstasjoner i alle kommuner bidrar til at brannmannskaper kan rykke ut forholdsvis raskt og komme seg til de aktuelle stedene raskere enn politiet, mener Bakken.

– Ikke trent

Brannmannskaper ankom først på åstedet for trippeldrapet på Valdresekspressen mellom Årdal og Tyin mandag kveld, og fikk pågrepet den drapssiktede mannen før første politipatrulje ankom. Også ambulansepersonell ankom stedet før politiet. Brannmannskapene pågrep mannen klokka 18.43, politiet var på plass 18.49.

– Primærjobben vår er å redde liv og verne verdier, så noen spesiell opplæring i politirollen har vi ikke. Men vi har en begrenset politimyndighet på et ulykkessted til politiet kommer. I praksis vil det si å sørge for at skadestedet ikke blir verre enn det er når vi ankommer. Å gå til fysisk angrep er vi ikke trent til og det vil vi helst ikke gjøre heller, sier Bakken.

Politiets innsatsleder har i hovedsak ansvaret for skadestedene her i landet og er den etaten som er best trent på å takle mer skarpe situasjoner.

– Greit at politiet styrer

Ifølge Bakken er spørsmålet rundt de andre nødetatenes rolle ikke så mye diskutert, men et nytt prosjekt skal være under utvikling.

– Vi har ikke hatt noen klare rutiner på å diskutere rundt slike hendelser. Jeg vet at det jobbes med et prosjekt som heter skyting pågår, i samarbeid med politiet, men det er helt i startgropa.

Ulik responstid til tross, brannmesteren ønsker ikke drastiske endringer i dagens ordning.

– Sånn personlig synes jeg det er greit at politiet styrer skadestedet og er den vi kan forholde oss til. Slik at vi kan gjøre vår jobb og det vi kommer for å bidra med.