NRK Meny
Normal

Ønsker ikke flere universiteter

Forslaget om å bremse opprettelsen av flere universiteter skapte debatt på landsmøtet. Hedmark Venstre mener Innlandet kan risikere å stå igjen som eneste region uten universitet.

Hedmark Venstre

Landsmøte Venstre 2013

Hedmark Venstre ønsket å styrke partiets forslag om sette ned foten for at flere høgskolen kan få universitetsstatus.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hedmark Venstre tok til orde for å stryke partiets innstilling om å ikke opprette flere universitet i Norge.

– Vi veit sjøl hva som er det beste for oss, svarte fylkeslaget på oppfordringen fra den tidligere Venstre-lederen om å ikke godkjenne opprettelsen av flere universiteter.

Trekker opp stigen

Dagens universitetsstruktur skapte debatt under Venstres årsmøte. Et av forslagene som ble lagt fram til partiprogrammet for høyere utdanning gikk ut på at Venstre ikke vil opprette flere universitet i Norge, før man har utredet en nasjonal plan for hvordan universitetsstrukturen bør se ut.

– Hedmark Venstre ønsket å styrke forslaget om å ikke skulle godkjenne flere universitet før planen ligger klar, fordi det stenger døra Hedmark og andre regioner som ikke har fått oppgradert sine høgskoler til universitet, forklarer Erik Ringens, Hedmark Venstres stortingskandidat.

Han påpekte at Hedmark og Oppland ikke kan risikere å stå igjen som en av de få regionene uten universitet.

Feil å sette foten ned

Dørum påpekte at det er mange høgskoler som ønsker å få universitetsstatus, og frykter at det kan bli for mange universiteter i Norge.

– For å kunne bli et universitet må man oppfylle en rekke krav. Høgskolene i Innlandet har allerede fått godkjent at de oppfyller disse, sier Ringens.

Han mener man heller bør øke de formelle kravene som må oppfylles for å kunne få universitetsstatus, hvis man er redd for at det blir for mange universitet i Norge.

– Men er det virkelig noen som mener at vi akkurat nå har et riktig antall universitet i Norge, spurte Ringens deltakerne under landsmøtet.

Ikke ett endelig nei

Etter flere innspill fra fylkeslaget i Hedmark påpekte Dørum at forlaget ikke uten videre ville bremse planene for et Innlandsuniversitet.

– Vi vil anbefale å ikke godkjenne flere universitet før en nasjonal plan for universitetsstrukturen er klar. Det at vi anbefaler å ikke godkjenne flere betyr ikke at ingen kan søke om å få universitetsstatus, understreket den tidligere partilederen.

Forslaget fra Hedmark Venstre ikke å strunke forslaget om å utsette flere universitetsplaner ble nedstemt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.