NRK Meny
Normal

Ønsker å arrangere sjakk-VM i Gjøvik

Gjøvik kan komme til å søke om å arrangere sjakk-VM . Varaordfører Torvild Sveen har nå startet en idémyldring for å undersøke mulighetene.

Sjakkbrikker

VIL UTVIKLE GJØVIK: Varaordfører Torvild Sveen i Gjøvik, ønsker å utvikle Gjøvik som arrangørby for internasjonale mesterskap og store arrangement, og mener at sjakk-VM ville ha vært en veldig bra start på det arbeidet.

Foto: NRK

Det er avisa Oppland Arbeiderblad som melder om det sjakkutspillet fra varaordføreren i dag.

– Jeg tenker at vi bør sette noen hoder sammen og se om det er mulig å få til dette her, sier Torvild Sveen til avisa.

Gjøvik sjakklubb ble stiftet i 1908 og har blant annet arrangert Nordisk turnering i 1985 og Landsturenringen i 1991. Sjakkekspert Hans Olav Lahlum tror det første hinderet blir å få VM til Norge. Men hvis det skjer, så kan hjembyen Gjøvik være et godt alternativ.

Hans Olav Lahlum med sjakkbrett

STERKE TRADISJONER: Sjakkspiller Hans Olav Lahlum sier at Gjøvik har sterke sjakktradisjoner og et visst navn internasjonalt. Han tror derfor Gjøvik kan være et godt alternativ, dersom Norge skulle bli tildelt VM.

Foto: Gro Engen/NRK

– Gjøvik er en av byene i Norge hvor man har sterke tradisjoner og et visst navn internasjonalt. Det vil rett og slett stå på om det er mulig å skaffe nok sponsorer og sånt, sier Lahlum til Oppland Arbeiderblad.

– Vil utvikle Gjøvik

Varaordfører Torvild Sveen sier til NRK at han har et ønske om å utvikle Gjøvik som arrangørby for internasjonale mesterskap og store arrangement, og mener at sjakk-VM ville ha vært en veldig bra start på det arbeidet. Men det kan ikke bli før i 2018, fordi USA er tildelt VM i 2016.

– Vi må finne ut om det er interesse for det. For det første så må man ha en lokal interesse, og så må jo Norges Sjakkforbund eventuelt være med her å kunne gi støtte til Gjøvik som en arrangørby. Og så er det klart at det er en prosess inn imot det internasjonale sjakkforbundet.

Sveen poengterer at et slikt arrangement også har en økonomisk side som må utredes nærmere før man går videre med prosjektet. Sveen mener det hele er realistisk.

Torvild Sveen

VARAORFØRER: Torvild Sveen ønsker sjakk-V; til Gjøvik i 2016.

Foto: Jan Egil Løvbak

– Gjøvik har arrangert mesterskap før innen sjakk. Det er klart at VM er en stor turnering. Men samtidig så tror jeg at vi har kapasitet i Gjøvik til å få på plass det. Dette er jo en innsalgsjobb først og fremst overfor Norges Sjakkforbund. Men jeg tror at Gjøviks beliggenhet, Gjøviks avstand til flyplass osv. ikke er noe til hinder for at vi skal kunne få etablert og arrangert sjakk-VM på Gjøvik, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND