NRK Meny
Normal

Omstridt søppelanlegg får fortsette

Statens Forurensningstilsyn mener det lukter så vondt i Elverum at det krever at noe gjøres. Men SFT vil ikke ta fra komposteringsanlegget, Hera Vekst, utslippstillatelsen.

Hera Vekst

Hera Vekst får drive videre, men er pålagt å gjøre noe med luktproblemene.

Foto: NRK

I lang tid har folk i Elverum vært plaget av vondt lukt fra komposteringsanlegget Hera Vekst, som ligger et steinkast fra sentrum av byen.

Statens Forurensningstilsyn avgjorde i dag fremtida til søppelanlegget. De tillater videre drift, men sier klart at de ikke aksepterer luktplagene som bedriften skaper.

SFT krever at komposteringsanlegge reduserer utslippene vesentlig, og at alt søppel som lukter skal bygges inn.

Kravet innebærer at Hera Vekst, som tar i mot matavfall fra flere fylker på Østlandet, må redusere inntaket med 10.000 tonn neste år.

Les hele rapporten her: SFTs klageavgjørelse om Hera Vekst

- Skuffet

Leder i aksjonskomiteen mot vond lukt i Elverum, Britt Grambo, er skuffet over avgjørelsen fra SFT.

- Jeg er litt skuffet, men ser samtidig at SFT setter strenge krav til Hera Vekst.

Hun føler seg ikke sikker på om de nye tiltakene vil sette en stopper for luktplagene.

- Det vil tiden vise, men vi kan ikke akseptere noe lukt fra anlegget, sier Grambo som forteller at hun i dag ikke orker å gå ut, men holder seg innendørs, når det lukter som verst fra søppelanlegget.

Britt Grambo

Britt Grambo

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Aksjonskomiteen har tidligere politianmeldt Elverum kommune for ulemper og verditap på boliger, som de mener innbyggerne er påført på grunn av luktplagene fra søppelanlegget.

Søppelanlegget på Hornmoen eies av renovasjonsselskapet SØIR som igjen eies av kommunene Elverum, Åmot og Trysil. Grambo er nå spent på hvem som skal betale for utbedringene Hera Vekst er pålagt å gjøre. Ordfører i Elverum, Terje Røe, lover at regninga ikke skal gå til husstandene i form av økte renovasjonsavgifter.

Les også: Søppelstank på operasjonsstuene og Luktskandalen fortsetter

Se TV-innslaget fra kveldens Østnytt-sending.

Hera Vekst

Legge ned er siste utvei

SFT har brukt ni måneder på å komme frem til dagens avgjørelse. Fylkesmannen ville trekke tilbake utslippstillatelsen til Hera Vekst, men et så drastisk tiltak må ses på som siste utvei, sier avdelingsdirektør Sigurd Tremoen i SFT.

- Dersom det finnes andre løsninger for å fjerne lukta uten å fjerne virksomheten, så går man for disse. Her er det mulig å gjennomføre konkrete tiltak, sier Tremoen.

Fylkesmannen tar vedtaket til etterretning og er tilfreds med at SFT setter strenge vilkår for videre drift, heter det i pressemeldingen som kom ut nettopp.

Styreleder i Hera Vekst, Kjell Terje Hagen, sier han er glad for at de får beholde utslippstillatelsen, men han vil ikke si hvordan selskapet skal klare å gjennomføre tiltakene før han har lest hele rapporten.

Her er kravene:

SFT setter fire viktige krav til videre drift:

 • Alle uttak av kompost og ettermodning av kompost må skje i lukkede ventilerte systemer innen 1. oktober 2009.
 • I tidsrommet frem til 31. desember 2009 må Hera Vekst redusere inntak av avfall til maks 20.000 tonn/år inntil luktforebyggende tiltak er gjennomført. Dagens ramme er 30.000 tonn/år.
 • Innen 31. desember 2009 må Hera Vekst dokumentere at luktsituasjonen har blitt vesentlig forbedret.
 • Innen 1. mars skal Hera Vekst skal levere følgende til Fylkesmannen:
 1. Plan for innebygging av luktskapende prosesser.
 2. Plan for inntaksreduksjon.
 3. Plan for hvordan luktsituasjonen skal overvåkes .

Hera Vekst må klare kravene for å beholde utslippstillatelsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.