NRK Meny
Normal

Oldebarna sang «Lillebrors vise»

23. juli 1914 ble Alf Prøysen født. 100 år etter ble dagen markert med en storstilt åpning av det nye Prøysenhuset i Ringsaker. Og Prøysens oldebarn sjarmerte publikum med sang.

Reportasje fra festforestillingen og hundreårsjubileet for Alf Prøysens fødsel. Åpning av det nye Prøysenhuset.

SANG OLDEFARS VISE: Alf Prøysens oldebarn var til stede under åpning av det nye Prøysenhuset i går. Tilla (2), Julie (3) og David (5) var med og sang «Lillebrors vise» sammen med resten av Prøysenfamilien.

Alf Prøysen

FEIRES: Alf Prøysen ville blitt 100 år 23. juli. Det feires i hjemkommunen Ringsaker.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Onsdag er det ett år siden daværende statsminister Jens Stoltenberg la ned grunnsteinen til det nye Prøysenhuset – innerst i Prestvegen, med Prøysenstua som nærmeste nabo.

I dag var det klart for åpning og over 2000 stykker møtte opp. Blant dem var stortingspresident Olemic Thommesen som holdt åpningstalen.

– Et helt storting var betatt av energien som lå der for å få til dette, og kjente seg igjen i tanken om hva det skulle bli. Det er noe alle hjerter gleder seg over at en fikk til, sa Thommesen.

– Ikke et museum

Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, var svært fornøyd med hvordan huset har blitt seende ut.

– Dette skal ikke være et museum, men et levende sted som blir brukt til mye forskjellig.

Klokka 16.15 ble huset offisielt åpnet og seremonien ble avsluttet med «Du skal få en dag i mårra».

Investor og statlige kroner

På rekordfart har huset blitt satt opp, men starten var alt annet enn enkel. Etter at det først ble kjent at det ikke var satt av statlige kroner, kom investor og brumunddøl Arthur Buchardt på banen.

Han fikk med seg flere samarbeidspartnere og lovte å levere et splitter nytt Prøysenhus til 100-årsdagen. Så kom også pengene over statsbudsjettet, og dermed var det duket for å gi Prøysen den hederen han fortjener.

Opptrådte på åpningen

Anders Baasmo Christiansen, Lars Lillo Stenberg, Viggo Sandvik, Anne Marit Jacobsen og Ingrid Olava opptrådte.

Festforestillinga ser du direkte i NRKs nett-tv. Og hvis du ikke har mulighet til å se den direkte, går den i reprise på NRK1 onsdag kveld, rett etter Sommeråpent.

Her kan du se bilder fra jubileumsfesten:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka
 • – Listhaug må gå

  Hilde Ekeberg fra Oppland KrF og sentralstyremedlem i partiet, sier Erna Solberg nå må ta ansvar som regjeringssjef og rydde opp. Ekeberg mener KrFs vedtak om mistillit er riktig. – Listhaug har gått over streken, sier hun.

  Hilde Ekeberg
 • Einar Busterud vil ha fire nye år

  Hamarordfører Einar Busterud ønsker fire nye år som ordfører i Hamar. På årsmøtet i By- og bygdelista i kveld gjorde han det klart at han stiller seg til disposisjon for en ny periode.

  Einar Busterud, tidligere ordfører i Hamar
  Foto: Knut Sveen / NRK