Ola Ødegaard fikk Velferdsprisen

Generalsekretær Ola Ødegaard fra Dokka i foreningen Rettferd for taperne, har mottatt Velferdsprisen for 2012.

Ola Ødegaard

Siden 1993 har Ødegaard jobbet for at medlemmene i foreningen skal få penger fra staten.

Foto: Arkivfoto / Scanpix

– Denne prisen er ikke bare på vegne av meg men alle taperne vi har hjulpet gjennom 19 år, sier Ola Ødegaard til NRK.

I fjor hadde foreningen, som ble startet av Ødegaard i 1993, sørget for 286 millioner til medlemmene sine. I år er tallet på over 300 millioner.

– Det som betyr mest for dem som har fått erstatning i disse årene, er at de blir trodd på det de har sagt.

Hjulpet 1800

Han har, ifølge Velferd, bidratt til at nesten 1800 personer har fått penger fra staten og kommuner som erstatning for overgrep, mishandling, omsorgssvikt og en ødelagt barndom.

Ødegaard, som opprinnelig kommer fra Dombås, forteller at foreningen i fjor fikk 175 henvendelser. Så langt i år har 70 personer tatt kontakt.

– Det er svært mange henvendelser. Det viser at folk følger med i det vi gjør, og henvender seg til oss for å få hjelp i sin situasjon.

Gir seg ikke

Det er ikke første gang Ødegaard vinner priser. I 2010 ble han tildelt æresprisen som Velferdsalliansen opprettet samme år.

I begrunnelsen for nominasjonen sto det:

Ola Ødegaard er nominert for sitt mangeårige, iherdige og uslitelige arbeid for de som har opplevd svikt, overtramp og overgrep fra så vel personer som institusjoner og samfunn. Med utgangspunkt i foreningen Rettferd for Taperne, som han startet i 1993, har han i snart 20 år vært en sterk stemme for taperne og satt søkelyset på forhold vi ikke så gjerne snakker om. Han har bidratt til at nesten 1800 personer har fått til sammen over 300 millioner kroner fra staten og kommuner som erstatning for overgrep, mishandling, omsorgssvikt og en ødelagt barndom.

Og ødegaard, 70 år gammel, har ingen planer om å gi seg.

– Hvis helsa holder, vil jeg holde på i denne jobben til jeg er 75 år gammel.