NRK Meny
Normal

Ola (18) skal i ilden

Ola brenner for Ungdoms-OL. Så sterkt at han er plukket ut til det edle oppdraget å hente OL-ilden i Olympia i Hellas til ære for gudene.

Ola Søbye med fakkelen som skal tenne ol-ilden.

FAKKELMANNEN; Ola Kulsveen Søbye fra Lillehammer tar med seg fakkelen til Hellas for å hente ekte OL-ild.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

30. november reiser Ola Kulsveen Søbye fra Lillehammer til Hellas med et gaupekostyme, en fakkel og fem venner fra Ungdoms-OL.

Gaupe-kostymet er ei drakt i tre deler som han skal kle på seg; grønne bukser, blå hettegrenser og et gaupehode. Det skal illustrere «Sjogg», maskoten til det internasjonale arrangementet som starter - nettopp med en ild - 12. februar 2015, på dagen 22 år etter at kronprins Haakon Magnus løp trinnene opp til fakkelen i Lysgårdsbakken og tente den forrige OL-ilden ved nordenden av Mjøsa.

– Det kan bli litt vel varmt å kle seg som «Sjogg» i Hellas, men jeg gjør det for en god sak, humrer Ola.

Med gudene med på lekene

Fakkelen Ola har med seg er flunkende ny. Den er designet for Ungdoms-OL. Og den skal tennes i Olympia ved at den plasseres i et parabolspeil som samler og forsterker solstrålene. Det har lange tradisjoner, opprinnelig for å ære gudene. Ifølge gresk mytologi fikk vi først ild da Promethevs stjal ilden fra gudene for å gi den til menneskene.

– Fra Hellas tar vi med oss ilden til Alta hvor fakkelstafetten starter 11. januar og gjester alle fylkene før OL-ilden tennes i Lysgårsbakken 12. februar, forteller Ola.

Sammen med Runa Møller Tangstad fra Brønnøysund - den andre ungdommen som har fått det ærefulle oppdraget - skal Ola sørge for at ilden vil glede både guder og mennesker i det norske vintermørket. Med på turen er også norsk-eritreiske Grace Bullen som ble olympisk mester i bryting under sommer-OL for ungdom i Nanjing i fjor.

Ung leder

Ola fikk oppdraget fordi han ble trukket ut blant ungdommer som er med på kursprogrammet "Unge ledere" i regi av Norges Idrettsforbund. Det har gitt ham en del ledertrening og forberedt ham til å jobbe som frivillig under Ungdoms-OL.

– Det gir meg masse kompetanse og er bra for CV'n, sier Ola.

– Hva synes du om Ungdoms-OL?

– Det er utrolig kult. Det er ikke bare medaljene som har fokus. Det er også en læringsarena for alle utøverne. Alle må delta i 10 dager for å lære av andre, sier Ola.

Som altså først skal ta seg en tur til Hellas for å sørge for at Norge igjen får en ekte kobling til et av de mest kjente symbolene for den internasjonale idrettskonkurransen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.