Hopp til innhold

Ola (18) skal i ilden

Ola brenner for Ungdoms-OL. Så sterkt at han er plukket ut til det edle oppdraget å hente OL-ilden i Olympia i Hellas til ære for gudene.

Ola Søbye med fakkelen som skal tenne ol-ilden.

FAKKELMANNEN; Ola Kulsveen Søbye fra Lillehammer tar med seg fakkelen til Hellas for å hente ekte OL-ild.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

30. november reiser Ola Kulsveen Søbye fra Lillehammer til Hellas med et gaupekostyme, en fakkel og fem venner fra Ungdoms-OL.

Gaupe-kostymet er ei drakt i tre deler som han skal kle på seg; grønne bukser, blå hettegrenser og et gaupehode. Det skal illustrere «Sjogg», maskoten til det internasjonale arrangementet som starter - nettopp med en ild - 12. februar 2015, på dagen 22 år etter at kronprins Haakon Magnus løp trinnene opp til fakkelen i Lysgårdsbakken og tente den forrige OL-ilden ved nordenden av Mjøsa.

– Det kan bli litt vel varmt å kle seg som «Sjogg» i Hellas, men jeg gjør det for en god sak, humrer Ola.

Med gudene med på lekene

Fakkelen Ola har med seg er flunkende ny. Den er designet for Ungdoms-OL. Og den skal tennes i Olympia ved at den plasseres i et parabolspeil som samler og forsterker solstrålene. Det har lange tradisjoner, opprinnelig for å ære gudene. Ifølge gresk mytologi fikk vi først ild da Promethevs stjal ilden fra gudene for å gi den til menneskene.

– Fra Hellas tar vi med oss ilden til Alta hvor fakkelstafetten starter 11. januar og gjester alle fylkene før OL-ilden tennes i Lysgårsbakken 12. februar, forteller Ola.

Sammen med Runa Møller Tangstad fra Brønnøysund - den andre ungdommen som har fått det ærefulle oppdraget - skal Ola sørge for at ilden vil glede både guder og mennesker i det norske vintermørket. Med på turen er også norsk-eritreiske Grace Bullen som ble olympisk mester i bryting under sommer-OL for ungdom i Nanjing i fjor.

Ung leder

Ola fikk oppdraget fordi han ble trukket ut blant ungdommer som er med på kursprogrammet "Unge ledere" i regi av Norges Idrettsforbund. Det har gitt ham en del ledertrening og forberedt ham til å jobbe som frivillig under Ungdoms-OL.

– Det gir meg masse kompetanse og er bra for CV'n, sier Ola.

– Hva synes du om Ungdoms-OL?

– Det er utrolig kult. Det er ikke bare medaljene som har fokus. Det er også en læringsarena for alle utøverne. Alle må delta i 10 dager for å lære av andre, sier Ola.

Som altså først skal ta seg en tur til Hellas for å sørge for at Norge igjen får en ekte kobling til et av de mest kjente symbolene for den internasjonale idrettskonkurransen.

Flere saker fra Innlandet