NRK Meny
Normal

Økt etterspørsel etter hus

Etter en skremmende rolig høst for husprodusentene, har trenden nå snudd.

Husbygger

Flere ønsker å bygge bolig igjen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Etter finanskrisen har det vært nærmest stillstand i boligmarkedet. Men nå er det igjen travle dager for administrerende direktør i Bolig Partner, Gunnar Wedvik. Han merker tydelig at folk igjen tar sjansen på å kjøpe brukte hus og å bygge nye boliger.

- Oppland hadde en tilbakegang på igangsetting av husprosjekter med 65 prosent. Det er vel få fylker i Norge som har hatt en større tilbakegang. I Hedmark var det ca 40 prosent, så vi har vært ganske hardt rammet, sier Wedvik.

Men nå er optimismen tilbake, for på nyåret så har de merket en klar økning på henvendelser på alle de 50 kontorene de har i landet. Også andre boligprodusenter og eiendomsmeglere sier det er en økning i henvendelser fra både gamle og nye kunder.

Større etterspørsel etter lån

- Det er åpenbart at renten er årsaken til at folk nå låner penger igjen til bolig, sier Ottar Hemstad i Tolga Os Sparebank.

- Vi ser større etterspørsel etter lån, og det ser vi helt klart på avtaler vi har med potensielle lånekunder, sier han.

Permitterte tilbake

De siste månedene har mange i boligbransjen fått varsel om permitteringer. Hvis optimismen fortsetter i markedet kan de permitterte komme tilbake i arbeid ganske fort, sier Snekker Kjell Arnesen, som er glad for at etterspørselen igjen øker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • – Har forståelse for ordførerne

  Styreleder i Sykehuset Innlandet, Anne Enger sier hun har forståelse for at ordførerne rundt Mjøsa vil fremme sine kommuner for å få et sykehus. – Men et sykehus ved Mjøsbrua er utredet i flere år og prosessen har skapt en slags enighet, sier hun.

  Anne Enger og Morten Lang Ree
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Bilulykke Nordsinni

  To biler har kollidert på fv 33 ved Nordsinni i Nordre Land kommune. Nødetatene er på vei til ulykkesstedet. Skadeomfanget er ukjent.

 • Hamar kommune vil ha sykehus

  Hamar kommune vil ha et nytt sjukehus enten ved jernbanestasjonen eller ved Vikingskipet. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud viser til to rapporter som har blitt utarbeida i etterkant av at kommunestyret i Hamar bestemte seg for å se på mulighetene for å legge et sjukeshus til byen. Sjukehuset Innlandet har vedtatt at de ønsker å bygge ved Mjøsbrua.