Øker handelen på den norske siden av grensa

Selv om stadig flere drar på harrytur til Sverige, betyr ikke det handelsdød for grensekommunen Eidskog. For også her øker handelen.

Eidskog

Hovedgata i Skotterud sentrum i Eidskog kommune er populær. Det siste året har handelen i kommunen nær svenskegrensen økt.

Foto: Vera Wold / NRK

Kiwi jON Torgersen

Jon Torgersen, Kiwi

Foto: Vera Wold / NRK
Aud Kristine Hanto

Aud Kristine Hanto, Europris

Foto: Vera Wold / NRK

Kommunen helt sørøst i Hedmark grenser til Sverige og har kort vei til Charlottenberg Shoppingsenter, som i fjor omsatte for over 1,7 milliarder kroner. Likevel er det ikke bare negativt å være nabo til de populære kjøpesentrene over grensa.

Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser en økning i handelen i Eidskog det siste året. Det merker de blant annet på Kiwi Skotterud.

– Vi har nesten doblet omsetningen de siste fem årene, så nedgang har vi absolutt ikke hatt, sier kjøpmann Jon Torgersen på Kiwi.

Satser i Eidskog

Kjøpmannen merker grensehandelen, men tenker ikke så mye på den i hverdagen.

– Vi vet at vi selger lite av fleskebitene og passer på å kjøpe inn de riktige varene, sier han.

Europris satser også i Eidskog. For et par uker siden åpnet de ny butikk på Skotterud.

– Jeg mener at Europris er før sin tid. Når det tar av her om noen år, som jeg tror det gjør, så ligger vi her alt, sier Aud Kristin Hanto.

For hun tror flere vil flytte til distiriktet for å få en billigere plass å bo og et koseligere lokalsamfunn enn det en finner i de store byene.

Gir æren til handelsstanden

ordfører Knut Gustav Woie

Ordfører Knut Gustav Woie

Foto: Vera Wold / NRK

Ordfører i Eidskog, Knut Gustav Woie, gir æren for økningen i handelen til handelstanden. En god miks av store matvareforretninger og små, frittstående butikker lokker folk til å handle i Eidskog, tror han.

– Som politiker blir jeg bekymret når jeg ser at de store senterne over grensa drar flere og flere kunder, men jeg tror en del av oss begynner å bli lei av å gå i disse senterne. Her er det trivelig å gå fra butikk til butikk, du får god veiledning og du blir ikke lurt til å kjøpe dårlige produkter heller, sier han.