NRK Meny
Normal

Ofret fem villsvin for fuglene

Fugleinfluensaen kan komme til Norge når som helst. Klaus Ganser i Elverum har avliva fem villsvin for å få plass til flere fugler innomhus.

Klaus Ganser: - Det veste som kan skje er at de finner en død fugl i nærheten og stenger garden.
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Klaus Ganser ved Snippen Husdyrpark i Elverum har vanligvis flere hundre gjess, ender, påfugl og struts gående fritt ute på garden sin i Hernes. Nå har Mattilsynet bedt ham få alle inn i fjøset så fort som mulig. Det har han gjort - men for å få plass måtte fem villsvin bøte med livet.

- Strutsen trenger plass å røre seg på, sier Ganser, som likevel mener at dette er fugler som skal være ute, ikke inne.

Mareritt å ha dem inne

Ganser har attpåtil bestilt flere struts til sommeren.

- Hvis det blir ille nok så må vi holde dem inne hele sommeren, men når det blir skikkelig varmt er det et mareritt å ha dem innomhus.

Og:

- Det veste som kan skje er at de finner en død fugl i nærheten og stenger garden.

Nye kamper å kjempe

Klaus og kona Thorun Ganser har drevet med gårdsturisme siden 1991. For få år siden var svinepest og kugalskap den store trusselen, nå er det fugleinfluensa.

- Er det ikke det ene så er det det andre. Det er alltid noe å kjempe mot, og vi skal nok klare denne biffen også, sier Ganser. Selv om han i det lengste velger å være optimist, så frykter han at fugleinfluensaen i verste fall kan bli kroken på døra for husdyrparken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.