NRK Meny
Normal

Oda (18) kom med et helt lass av gaver til flyktningene

HASLEMOEN (NRK): De nyankomne Syria-flyktningene på asylmottaket på Haslemoen i Hedmark har fått en varm velkomst fra folk i området. I dag kom Oda (18) med en hel lastebil full av klær og leker.

Oda har samlet inn klær o.l. til flyktninger på HAslemoen og nå skal det leveres

VELKOMST: Elverumsjenta Osa Mikkelsen Vålstuen har brukt de siste dagene til å samle inn ting som de nyankomne flyktningene på Haslemoen trenger.

Som NRK skrev tidligere i uka, er Oda Mikkelsen Vålstuen fra Elverum en av mange nordmenn som har startet egne innsamlinger for flyktningene som nå kommer hit til landet fra Syria og andre land.

Etter en oppfordring på Facebook har flere enn 100 elverumsinger levert klær, sko, bøker og leker i garasjen hjemme hos Odas foreldre de siste dagene.

– Folk har strikka sokker, vi har fått inn barnesenger, barneklær og leker, sier en overveldet Elverums-jente.

Oda pakker til flyktningene

EN FULL LASTEBIL: Oda fylte en hel lastebil med klær og ting som folk i Elverum har kommet med.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er fenomenalt

Søndag ble garasjen tømt, og alt som har kommet inn ble kjørt til det store asylmottaket på Haslemoen i nabokommunen Våler, omtrent tre mil unna.

Hun fikk møte flere av beboerne. Der var de strålende fornøyd med alle gaver de kan få, i en tid der asylmottaket står foran en større utvidelse.

Mottaksleder Ola Cato Lie

FORNØYD: – Vi trenger gode tanker og gode handlinger fra omgivelsene, sier mottaksleder på Haslemoen, Ola Cato Lie.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Jeg synes det er fenomenalt. Jeg beundrer folk som legger ned en slik innsats. Det er medmenneskelighet, og det trenger vi, sier mottaksleder Ola Cato Lie.

Han sier asylsøkerne trenger klærne nå som det nærmer seg vinter. Klærne blir solgt i et slags bruktmarked der beboerne kan kjøpe klærne for en lav sum, og der inntektene går tilbake til beboerne.

Flere vil hjelpe flyktningene

Norsk Folkehjelps mottak på Haslemoen har i dag 650 plasser, og snart åpner et mottak for enslige mindreårige med inntil 100 plasser på Haslemoen.

Flere har meldt seg som frivillige for å drive språkopplæring og støtte de mange nyankomne fra Syria.

– Vi trenger gode tanker og gode handlinger fra omgivelsene. Vi trenger at noen kommer hit og prater med beboerne, kanskje sitte og strikke litt, gå på fisketur – alt dette trenger vi frivillige til, sier Lie.

18-åringen fra Elverum angrer ikke på at hun bestemte seg for å gjøre noe selv.

– Det er godt å kunne bidra. Flyktningene har jo for det meste bare det de reiste i, sier Oda Mikkelsen Vålstuen.