NRK Meny
Normal

– Nøkternt, nært og spennende Prøysenhus

– Det nye Prøysenhuset blir i Alf Prøysens ånd, enkelt og nært, men samtidig noe spennende og nytt, sier Hogne Moe, daglig leder for Prøysenhuset.

Det nye Prøysenhuset

Slik blir det nye Prøysenhuset.

Foto: Illustrasjon Snøhetta / NRK

Tegningene av det nye Prøysenhuset er nå klare og ligger på bordet i Ringsaker kommune. Selv om kommunen må gi grønt lys først, så er det lite som taler for at ikke huset blir som skissert.

Prøysenstua

Prøysenstua i Ringsaker

Foto: Bjørn Opsahl / NRK
Kart over det nye Prøysenhuset

Det nye Prøysenhuset skal ligge rett sør for Prøysenstua.

Foto: Illusjtrasjon Snøhetta

Huset skal bygges rett sør for Prøysenstua, der Alf Prøysen vokste opp, og det nye huset blir på 1.186 kvadratmeter, og bygget er verdsatt til 35 millioner kroner.

– Man har valgt en ærbødig avstand til stua og dette blir en flott helhet. Jeg er veldig optimist for at det nye Prøysenhuset skal gi potensial for flere besøkende til Prøysenhuset, sier Moe.

Gave til kommunen

Det er finansmann og Ringsaker-sokning Arthur Buchardt, som sørger for at Ringsaker får et nytt Prøysenhus i gave.

Han skal bygge det nye Prøysenhuset i «Præstvægen», og huset er tegnet av det internasjonalt anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som blant annet har tegnet operaen i Bjørvika.

Ringsaker kommunestyret har enstemmig sagt ja til gaven, og bygget skal overleveres på Alf Prøysens fødselsdag 23. juli 2014, som ville ha vært 100-årsdagen.

Flere lokale entreprenører skal være med som underleverandører til Prøysenhuset, men det er Hent AS som er hovedentreprenør på bygget.

Statsministeren legger ned grunnstein

Den 23. juli skal statsminister Jens Stoltenberg legge ned grunnsteinene for det nye Prøysenhuset.

100-års jubileet for Prøysen i 2014 vil bli markert gjennom hele året og over hele landet, både gjennom konserter, høytlesning, mat og mye mer.

Skisse av det nye Prøysenhuset.

Daglig leder Hogne Moe ved Prøysenhuset viser oss tomta der det nye Prøysenhuset skal ligge.