Nytt liv i nedlagt meieri

Etter mange års kamp ble Tines meieri i Vestre Slidre nedlagt. Nå er meierilokalene blitt næringspark, med blant annet osteproduksjon.

Hemma Germiani foran oster på Valdresmeieriet

OSTEPRODUKSJON: Produksjonen i de gamle Tine-lokalene i Vestre Slidre er i gang igjen etter at Valdresmeieriet leide seg inn i lokalene. Hamma Germiani er yster ved ysteriet.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Hylle opp og hylle ned med store, runde oster lagres og produseres i de gamle lokalene til Tine Fosheim, meieriet som etter flere års kamp mot nedlegging, ble avvikla i fjor.

Jørn Wangensteen

MORO: Eier, Jørn Wangensteen, synes det er gøy at de har åpnet et ysteri igjen 100 år etter at det bel startet første gang.

Foto: Sigrig Havig Berge / NRK

Nå har blant andre Valdresmeieriet leid seg inn i de gamle Tine-lokalene i Vestre Slidre.

– Det er veldig gøy å komme hit igjen. Det er akkurat hundre år siden det startet ysteri her. Det var først et meieri, men i januar 1915 ble det gjort om til ysteri. Og da synes jeg det er veldig moro at vi nå 100 år etterpå åpner et ysteri igjen. Tenk så mye historie som er i veggene her, sier eier Jørn Wangensteen.

Økt produksjon

Bygget på Fosheim i Røn har en lang historie. Siden 1915 har det vært aktivitet. Både meieri og ysteri har holdt til i lokalet.

Men i mai i fjor la Tine ned driften, og mange Tine-ansatte måtte se seg om etter nytt arbeid.

Hemma Germiani og Lida Weerst

LETTERE: Hamma Germiani og Lida Weerst synes det er lettere å jobbe i de nye, større lokalene.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Selv om Tine solgte bygget til Eivind Fosheim i fjor, leier de fortsatt deler av lokalet.

Fosheim Næringspark er etablert og en av leietakerne er altså Valdresmeieriet, som allerede har doblet osteproduksjonen sin etter innflytting. Og de har store planer for framtiden.

– Nå øker vi i hvert fall først og fremst produksjonen av de ostene vi allerede har. Men vi har også lyst til å utnytte mysen mer, blant annet til brunostproduksjon. Og vi har lyst til å begynne og separere og kynne litt, for å få smør og rømme, forteller Wangensteen.

  • Hør radioreportasje fra meieriet:

Positivt for regionen

Sjefsysteren på anlegget, Hamma Germiani, setter stor pris på de nye, store produksjonslokalene.

Lars Kvissel

POSITIVT: Den nye aktiviteten er både nødvendig og positiv for kommunen og regionen, mener ordfører i Vestre Slidre, Lars Kvissel.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Det er mye lettere å jobbe her fordi det er stort. Og det gir oss bedre muligheter til å lage flere produkter.

Ordfører i Vestre Slidre, Lars Kvissel, er også glad for den nye aktiviteten i Røn. Han mener at den er nødvendig for både kommunen og for Valdres i sin helhet.

– Det skaper arbeidsplasser. Det skal ikke mye mer til før det er flere arbeidsplasser der nå enn det det var da Tine trakk seg ut av anlegget.

Se Østnytt-reportasjen:

Nytt liv i nedlagt meieri.