NRK Meny
Normal

Nytt E.coli funn på Terina

Mattilsynet har påvist farlig E.coli O 103 i fenalår og kebabkjøtt fra Gildes anlegg.

Terina på Tynset
Foto: NRK

Funnet av E.coli er gjort ved Gildes anlegg, Terina, på Tynset.

Dette er det første funnet som er gjort siden anlegget ble stengt 31. mars.

Kebabkjøttet ble sendt ut på markedet før jul, men ingen skal ha blitt syke av kebabkjøttet. Fenalårene har aldri vært lagt ut for salg.

Destruerer restpartier

Kebabstrimlene som nå er trukket tilbake, er produsert ved Terinas anlegg på Lillehammer. En av råvarene i kebabkjøttet er sauekjøtt fra Terina på Tynset. 

Produktet er solgt til industrikunder, og er nå kalt tilbake. Gilde har besluttet å destruere restpartiet.  

Fenalårene er en prøveproduksjon ved anlegget på Tynset, og ingen av disse produktene har noen gang vært lagt ut for salg.

Riktig å holde anlegget stengt

Gilde har tidligere kritisert Mattilsynet for å holde Terina-anlegget på Tynset stengt.

Det at det på nytt er påvist E.coli ved anlegget på Terina viser at det har vært riktig å holde anlegget stengt, sier distriktssjef for Mattilsynet i Nord-Østerdal, Ingrid Reitan.

- Det har vært helt nødvendig å holde anlegget stengt for å få en oversikt og for å kvalitetssikre hvert enkelt produkt fra Terina, sier Reitan.

Usikkert når anlegget kan åpnes igjen

Anlegget på Tynset har vært helt eller delvis stengt siden 31.mars, da det ble oppdaget E.coli bakterier i sauekjøtt fra anlegget.

Dette kjøttet brukes blant annet i produksjon av morrpølse, som ble trukket tilbake fra markedet etter funn av E.coli bakterier. Så langt har 18 barn blitt syke etter å ha blitt smittet av den farlige bakterien.

- Det blir ikke aktuelt å åpne anlegget før Terina kommer med forslag hva som kan gjøres for å stoppe E.coli-smitten, sier Reitan.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kritisk til felles barnevern

  Kommunestyret i Nordre Land sa i kveld ja til å utrede muligheten for å samarbeide med Gjøvik om barneverntjenesten.. Flere politikere argumenterte på kommunestyremøte tirsdag kveld for at nærheten til brukerne kan forsvinne ved en felles tjeneste.

  Kommunestyremøte i Nordre Land
  Foto: Line Fosser Vogt / NRK
 • Trafikkproblemer i Hunndalen

  I rundkjøringa mellom Fagernesveien og Raufossveien i Hunndalen, vest for Gjøvik, har det vært et trafikkuhell. I tillegg har et vogntog fått motorstopp. Dermed er det en del trafikale problemer i området, melder politiet. Bilberger er på veg.

 • Overvåkingskameraer tillatt

  Ringsaker Almenning har fått medhold fra Datatilsynet i at det er lov til å ha overvåkingskameraer i inn- og utkjøring i Natrudstilen, skriver Ringsaker Blad. Begrunnelsen er hærverk på bomkasser og å forebygge innbrudd i hus og hytter.