NRK Meny
Normal

Ny voldskampanje: – Godt å vite at det finnes hjelp

– Det er bra at ungdommer blir informert om at det finnes hjelp å få hvis man blir slått av kjæresten, sier Monika Pedersen og Silje Daarstad. Politiet setter søkelyset på teamet med kampanjen «Hvor LITE skal du finne deg i?».

Monika Pedersen, Silje Daarstad og Hanne Kvarberg

KAMPANJE: Monika Pedersen og Silje Daarstad (t.v.) i samtale med Hanne Kvarberg i forbindelse med at politiet lanserer en ny informasjonskampanje om vold. I Hedmark skjedde lanseringen på Ringsaker Videregående skole.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er torsdag formiddag og gymsalen på Ringsaker videregående skole er full av elever som skal få vite mer om vold i nære relasjoner.

– Jeg synes det er veldig fint å fokusere på det, og gjøre folk oppmerksomme på at det finnes muligheter som kan hjelpe, sier Monika Pedersen og får støtte av medelev Silje Daarstad.

Vil nå ungdommene

Politiet har lansert en nasjonal kampanje som heter «Hvor lite skal du finne deg i?» for å forebygge vold i det som blir kalt nære relasjoner. Det vil si vold fra kjæreste, samboer, partner – altså vold fra noen du kjenner.

– Det er alles rett å kunne leve i et forhold og i en familie med kjærlighet og ikke frykt.

Politiførstebetjent Kristin Byberg Tørud

Hvert år blir cirka 150 000 personer utsatt for vold fra noen de kjenner godt. Det gjelder ikke bare fysisk vold, men også psykisk vold, seksuell vold, økonomisk vold og sjalusi. Ungdommen er en viktig målgruppe for kampanjen.

– Mye starter med ungdommen. Mange innleder forhold til hverandre er kjærester og starter med forelskelse på et tidlig tidspunkt. På dette stadiet er gjerne forelskelsen en fin tid og så viser det seg etter hvert, for noen, at man kommer inn i et mønster som ikke er bra, sier politiførstebetjent i Ringsaker, Kristin Byberg Tørud.

Ringsaker videregående skole, lansering kampanje

ELEVER: Elevene ved Ringsaker videregående skole får vite mer om kampanjen 'Hvor lite skal du finne deg i?'.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hjelp å få

Da er det viktig å vite at det er hjelp å få. Hvis man ikke tør å si ifra til foreldre eller venner så står politi, helsesøster, barnevernet og ungdomskontakten klare til å hjelpe. Elevene Pedersen og Daarstad tror det kan være lettere for noen å ty til en ukjent hvis man trenger hjelp.

– Hvis jeg hadde havnet i en sånn situasjon, så tror jeg det hadde vært lettere for meg å snakke med helsesøster enn med noen som kjenner meg godt. Samtidig er det vanskelig å tipse om ting anonymt fordi blant annet helsesøster har opplysningsplikt.

I forbindelse med kampanjen er det laget en nettside hvorlite.no, som også gir råd om hvordan du skjule på datamaskinen at du har vært inne på nettsiden.

Ikke leve i frykt

Her kan man lese mer om faresignalene, hva vold er og hvordan man kan få hjelp.

– Politiet kan hjelpe på mange måter, og det kommer an på hvor alvorlig situasjonen er. Vi kan blant annet pågripe og varetektsfengsle voldsutøveren, skjule ofrene og hjelpe med å komme til krisesenter. Vi kan også komme med råd og tips, hvis noen bare vil snakke, sier familievoldskoordinator Hanne Kvarberg.

Målet med kampanjen er at flere skal få øynene opp for de små faresignalene, at man skal stoppe opp og tenke at dette kanskje ikke er greit.

– Det er alles rett å kunne leve i et forhold og i en familie med kjærlighet og ikke frykt, sier Byberg Tørud.