NRK Meny
Normal

Ny type redningsbåt kan redde liv

Han har alltid likt jetbåter. Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Cato Bergnord

OPPFINNER OG GRÜNDER: Cato Bergnord har laget en båt som lett kan ta seg fram i elvestryk med strid strøm og lav vanndybde.

Foto: Even Luseter / NRK

Bergnord har drevet med både rafting og elvesport i mange år. Han har dessuten jobbet med båtturisme på Island. Ideen om en redningsbåt har kommet etter hvert som han har sett behovet for å komme seg fram i små og store elever og stryk.

Liker å skape og lage ting

– I tillegg til å like jetbåter, liker jeg også å bygge og skape ting. Målet er at Artic Jet skal redde liv, sier Bergnord.

Mange lar seg imponere av oppfinnelsen som bare trenger 5-10 centimeters vanndybde for å ta seg fram og kan stå helt rolig i strie strømmer.

Redningsbåt - Artic Jet

REDDE LIV: Målet er at den nye redningsbåten skal redde liv i strie elever:

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Dette er helt fantastisk. Å produsere et så innovativt produkt oppe i dalen her er kjempefantastisk, sier Torfinn Stenersen, som er næringssjef i Sel kommune.

Prisen på båten er rundt 700.000 kroner.

Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Båt til grovsøk og finsøk

– Dette er en redningsbåt som kan brukes på mange måter. Vi kan benytte den både til grovsøk og finsøk, sier Rune Bjørkheim, som er distriktsleder i Oppland Røde Kors Hjelpekorps.

Oppfinneren selv mener at det er behov for en båt som dette.

– Jeg sammenligner det og ikke ha en slik båt med et hjelpekorps uten snøskuter. Da må redningsarbeidere gå på ski for å ta seg fram. Det er vaskelig å ta seg fram i elver og stryk uten en slik båt, sier Bergnord.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.