Ny studie: Under ti prosent av gravide får i seg nok frukt og grønt

BYBRUA/GJØVIK (NRK): – Det er nok mange som ikke vet helt hva fem om dagen innebærer, mener gravide Anette Moen Eskilt (29).

Anette Moen Eskilt (rett versjon)

SUNN: Anette Moen Eskilt er gravid i tredje trimester, og forsøker å spise så sunt som mulig. – Man er ekstra oppmerksom på hva man spiser når man er gravid, sier hun.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Studien fra Folkehelseinstituttet (FHI) har gått over flere år, og et at de nyeste funnene konkluderer med at gravide ikke får i seg like mye frukt og grønnsaker som myndighetene mener de må ha.

Anne Lise Brantsæter, FHI.

NYTT: Funnene er oppsiktsvekkende, ifølge forsker Anne-Lise Brantsæter ved FHI.

Foto: Folkehelseinstituttet

100.000 kvinner har deltatt i undersøkelsen (mer info i faktaboks til høyre/under).

Funnene om for lite frukt og grønt var oppsiktsvekkende, ifølge forsker Anne-Lise Brantsæter ved FHI.

– Vi vet at gravide er en svært endringsvillig gruppe, altså at de gjør så mye de kan for at barnet i magen skal ha det så bra som mulig. Derfor er vi overrasket over at så få oppgir at de spiser nok frukt og grønnsaker, sier hun.

Ekstra oppmerksom på kosthold

Anette Moen Eskilt

BEVISST: Anette Moen Eskilt bruker mye tid på å lage mat, helst fra bunnen nå som hun er gravid.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Anette Moen Eskilt fra Bybrua ved Gjøvik er gravid i tredje trimester, og har termin 17. juli. Hun er fysioterapeut, men er sykmeldt på grunn av at hun har diabetes.

– Man er ekstra oppmerksom på hva man spiser når man er gravid, sier hun.

Hun har fått en del kostholdsråd når hun har vært på kontroll hos lege eller helsesøster, men på tross av at hun selv mener hun er opptatt av å spise sunt, er det ikke alltid så lett å vite hvor mye som skal til for å oppfylle fem om dagen-kravet.

– Jeg har fått råd om å spise fisk, tran, frukt og grønt. Men ikke for mye frukt, fordi jeg har diabetes. Og hva er egentlig fem om dagen?, spør hun.

Gravide er usikre på om de får i seg nok frukt og grønt under svangerskapet.

USIKKER: Gravide er usikre på om de får i seg nok frukt og grønt. Det gjelder også Anette Moen Eskilt.

Moen Eskilt mener at det er lett å la seg forvirre, fordi det for eksempel på juice-kartonger står at et at glass kan telle som én av de fem anbefalte «dosene» med frukt og grønt.

– Men teller feks et par paprikaskiver på brødskiva? Hvor mye skal egentlig til, spør hun.

Helsedirektoratet: – Tenk enkelt

– Vi prøver å formidle budskapet om hva fem om dagen er gjennom flere kanaler, men vi kan helt sikkert være enda mer tilgjengelige, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Henriette Øien

FORMIDLER: Henriette Øien i Helsedirektoratet sier at én håndfull frukt/grønt tilsvarer én om dagen.

Foto: Helsedirektoratet

Hun sier at det av og til får henvendelser om at det ikke er så lett å vite hva disse fem om dagen er.

– Mitt tips er å tenke at én av de fem er rundt en håndfull hva gjelder mengde, sier hun.

Ifølge Anne Lise Brantsæter i FHI gir det å spise frukt og grønnsaker daglig helsegevinst for de gravide og fosteret.

– For eksempel ser det ut til at det kan bidra til at barnet ikke blir født for tidlig, at mor ikke utvikler svangerskapsforgiftning og at barnet vokser som det skal, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND