NRK Meny
Normal

Ny start for friidretten

– Dette blir en restart for friidretten, sier leder av Hamar IL, Morten Evensen. Etter å ha trent blant containere i flere år får endelig friidrettsutøverne nytt anlegg.

Ny start for friidretten i Hamar

Morten Evensen (t.v.) og Dag Kåshagen.

Foto: Per Magnussen / NRK

Det nye friidrettsanlegget på Børstad er snart klart til å tas i bruk. Da vil også ungene komme, tror Morten Evensen. Det er nemlig erfaringa fra andre steder i Hedmark og Oppland der de har satsa på å bygge nye friidrettsanlegg.

Stor nedgang i utøvere

Hamar hadde et stort friidrettsmiljø på 1970- og 1980-tallet. Da var Hamar Stadion funksjonell. Siden den gang har antall utøvere gått ned. Hamar IL har de siste 14 åra kjempa for å få et nytt friidrettsanlegg. Det får de nå i det som blir kalt friidrettens nye Storstue på Børstad.

– Har man fasilitetene, vil aktiviteten komme. Jeg tror ikke Hamar har arrangert et Norgesmesterskap siden 1970-tallet, sier Morten Evensen.

Det nye anlegget har høy kvalitet og utøverne gleder seg til å begynne å trene der.

Restart for friidretten

Snart får også Elverum nytt friidrettsanlegg ved Terningen Arena.

Foto: Per Magnussen / NRK

Flere har slitt

Hamar IL er ikke alene om å ha slitt med rekruttering til friidrett på grunn av dårlige anlegg. Mange steder som tidligere hadde stor aktivitet har nærmest ligget i brakk.

– Det er klart det har noe å si for rekrutteringa og videreutviklinga av utøverne at man satser på skikkelige anlegg, sier trener i Løten friidrett, Jarle Busterud.

Han ønsker seg nytt anlegg sjøl.

– Her har vi bare grusbane og det blir for dårlig, særlig til løping. Hvis det regner er bana nesten ubrukelig, sier han.

Men sjøl om mange friidrettsgrupper har levd med dårlige forhold har de klart å få fram noen utøvere som har hevdet seg nasjonalt. Det er forventa at en økt satsing på anlegg kan bidra ytterligere til det.

Venter oppgang

De siste par årene har flere kommuner både i Hedmark og Oppland satset på å utbedre eller bygge nye friidrettsanlegg.

– Det er bra at folk spiller fotball, men friidrett er alle idretters mor. Jeg tror at ved at man prøver forskjellige idretter, som friidrett, vil man finne sin idrett som man blir glad i og vil utvikle videre, sier leder i Hedmark og Oppland friidrettskrets, Dag Kåshagen.

Han tror det blir en svært positiv utvikling for idretten i løpet av noen år.

– Det er ikke tvil om at anlegg skaper aktivitet, sier Morten Evensen i Hamar IL, som gleder seg til at utøverne kan ta i bruk anlegget på Børstad om kort tid.

Med flere nye friidrettsanlegg, blant annet Børstad idrettspark i Hamar, håper Hedmark og Oppland friidrettskrets på et oppsving.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND