NRK Meny
Normal

Ny sjukehus-krig

Sjukehus-krigen mellom Elverum og Hamar ligger an til å blusse opp igjen for fullt.  

Fakkeltog i Lillehammer
Foto: Frode Meskau / NRK

Den 30 år gamle sjukehus-krigen mellom de to byene er neppe over. For i dag vedtar styret i Sykehuset Innlandet med all sannsynlighet at Elverum og det nye sjukehuset på Sanderud ved Hamar skal dele akutt-funksjonene mellom seg.

Alt ved det gamle

For det siste forslaget fra administrerende direktør Torbjørn Almlid, som trolig blir vedtatt av styret i dag, innebærer at det ikke blir noen store endringer i sjukehusstrukturen i Hedmark og Oppland.

Men det skal bygges et nytt sjukehus på Sanderud ved Hamar, og det må Elverum dele akuttfunksjonene med. Så nå frykter Elverum at det nye sjukehuset skal stikke av med for mange funksjoner. Men styremedlem Grete Fossum tror ikke det er duket for ny sjukehuskrig mellom Elverum og Hamar.

- Jeg tror en slik fordeling kan skape bedre samarbeid og samhold mellom  Hamar og Elverum, sier Fossum.

Hvordan funksjonsfordelingen mellom Elverum og Hamar blir, blir ikke avgjort på styremøtet i dag, men arbeidet med å fordele oppgaver mellom sjukehusene starter i dag.

Torbjørn Almlid
Foto: Torvild Sveen / NRK

Ro i Oppland 

I motsetning til i Hedmark, vil situasjonen trolig roe seg i Oppland. Der foreslås det nemlig at både sjukehuset på Gjøvik og på Lillehammer skal fortsette å være fullverdige akuttsjukehus.

Årsaken til at det ikke blir noen store strukturendringer, er føringer fra politikerne og regjeringen.