NRK Meny
Normal

Ny sak om "Dødens gård"

Det ene drapet på Vollheim gård i Søndre Land skal behandles på nytt. Det ble klart i lagmannsretten i Hamar dag.

Drapsgården i Søndre Land
Foto: Rannveig Urdahl / NRK


Tre andre som var tiltalt for medvirkning til dette drapet ble frikjent i lagmannsretten.

Ole Kristian Bjørnsen, som er den eneste som nå er dømt for dette drapet, har hele tiden hevdet at han handlet i selvforsvar, og dommen om overlagt drap ble derfor satt til side i dag. Statsadvokaten og vil nå behandle dette drapet på nytt, og inkludere alle parter.

Les alt om Les alt om saken her

Mildere straffer

Aktor Thorbjørn Klundseter legger i dag fram sin påstand om straff for de fire som er dømt etter ugjerningene som har foregått på Vollheim gård i Søndre land. Påstandene er mildere enn dommene fra tingretten.

Det ble allerede i går kjent at Berit Thorstensen slipper forvaring. siden hun i lagmannsretten ikke ble dømt for medvirkning til drapet på Abrahamsen. Aktor har lagt ned påstand om 18 års fengsel for medvirkning til overlagt drap og medvirkning til grovt ran.

– 18 år er en meget streng og hard straff, sier Thorstensens forsvarer Tor Kjærvik i sin prosedyre.

Han er helt uenig i det bildet som har blitt bygd opp rundt Berit Thorstensen og hennes rolle i hendelsene på Vollan gård.

– Jeg synes det virker som om Knut Arne bruker Berit for å slippe billigere unna, han har jo helt klart en egen vilje, sier Kjærvik.

Vil gi strafferabatt

Knut Arne Thorstensen er dømt for drapet på Jan Petter Aarstad, samt to grove ran. For dette legger aktor ned påstand om 16 års forvaring, med ti års minstetid.

Aktor har blant annet valgt å legge vekt på at Thorstensen har bidratt til at det har blitt mulig å domfelle søsteren Berit Thorstensen.

Thorstensens forsvarer, Johnny Veum brukte sin prosedyre på å argumentere imot en forvaringsdom. Aktor brukte hans narkotika- og alkoholmisbruk som argument for økt gjentakelsesfare.

Veum understreker imidlertid at Thorstensen har vært rusfri i 21 måneder, noe som aldri har skjedd før. Thorstensen skal også ha brutt med det kriminelle miljøet han tidligere har tilhørt.

Drapet holdes utenfor

Knut Keiko Kaasastul er dømt for to grove ran og aktor la ned påstand om tre års fengsel for ham. Også Ole Kristian Bjørnsen har fått tilmålt straff for disse ranene. Påstanden ble lagt på fire års forvaring med en minstestraff på tre år.

Bjørnsen har tilstått drapet på Abrahamsen og vil også bli ilagt straff for dette, men siden dommen for overlagt drap har blitt satt til side, er det foreløpig ikke lagt ned påstand om straff for drapet.