Ny radar skal gi sikrere værvarsel

Nå skal værvarselet bli sikrere på Østlandet. Ny radar kom på plass på toppen av Hafjell i helgen.

Værradar på Hafjell

RADAR: Hodet på radaren ble satt sammen for så å bli fraktet og satt på plass på toppen av Hafjell over skianlegget.

Foto: Rune Larsen / Meteorologisk institutt

Radaren vil dekke det indre østlandsområdet og de tilhørende nordlige fjelltraktene. Dette er et område som hvert år rammes av kraftig vind og nedbør. Målet er at den nye radaren vil gi bedre varsling av farlig vær, og gi bedre sikkerhet og beredskap i området.

Dekker en radius på 240 kilometer

– Vi har hatt dårlig dekning i dette området. Det har gjort varslene våre usikre. Den nye radaren vil dekke et område i en radius på 240 kilometer og gi sikrere varsler, sier Espen Aspestrand i Meteorologisk institutt.

Værradar på Hafjell

PÅ PLASS: Radaren er nå på plass på toppen av Hafjell.

Foto: Svenn Tore Thorsland

Når radaren er i drift gir dette langt bedre regnvarsler, i tillegg vil radaren gi grunnlag for sikrere informasjon om været akkurat nå i området, altså Live-nedbørvarsling på Yr.

– Det betyr at man får vite om hvor bygene kommer i større grad enn i dag og varsler om at det er ekstremvær i vente, sier Aspestrand.

På plass med helikopter

Radaren ble i helgen satt sammen og løftet på plass ved hjelp av helikopter. Det var en omfattende jobb som krevde godt vær og lite vind.

Værradar på Hafjell

HELIKOPTER: Værradaren ble satt på plass ved hjelp av helikopter.

Foto: Tommy Ose

Forholdene lå godt til rette med strålende sol.

– Arbeidet gikk fint og nå er den på plass. Den neste måneden vil bli brukt til justeringer og interne tester, men i begynnelsen av oktober skal den være i normal bruk, sier Aspestrand.

Når radaren på Hafjell er i bruk, gjenstår to radarer for å dekke hele Norge. Nå mangler ny radar på Hardangervidda og på Finnmarksvidda.