Hopp til innhold

Ny pære skal redde norsk produksjon

En norskutviklet pære skal forhåpentligvis vinne både tilhengene og markedsandeler.

Nærbilde av den norsk pæresorten Celina

RØDE CELINA: Produksjonen og salget av norske pærer har gått nedover i mange år. Nå håper man at den nye sorten Celina skal bli en suksess.

Foto: Stein Harald Hjeltnes

Sorten bærer navnet Celina og er utviklet av selskapet Graminor på Ridabu i Hamar. At Celina er rød, og ikke grønn som de fleste andre pærer, er ikke helt tilfeldig.

– Frukt er et produkt som selger på utseende. Folk kjøper først med øynene, og hvis det i tillegg smaker godt så kjøper de mer, sier Stein Harald Hjeltnes, daglig leder i Njøs næringsutvikling og foredler i Graminor.

Den nye frukten skal være både søt og holdbar, og er blitt eksportert og solgt i Belgia. Hjeltnes forteller at det ikke er den eneste røde pæresorten, men at det ikke er så vanlig.

– Men dette handler veldig mye om hva som er prioritert i foredlingsarbeidet når du lager nye sorter. De fleste sortene er i utgangspunktet grønne typer, men det finnes røde typer også, sier han.

Dalende norsk produksjon

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har i en artikkel på sine nettsider nylig omtalt den norske pæresatsingen.

Produksjonen av pærer har gått nedover i flere år her i landet, og det produseres nå mindre enn én kvart norsk pære per innbygger årlig.

– Det er nok et resultat av landbrukspolitikk og import. Vi spiser jo like mye pærer nå som vi gjorde før, men det er de norske pærene som dessverre ikke har klart konkurransen med importpærer, sier Hjeltnes.

– Dårlige vekstvilkår

Det er dårlige vekstvilkår for mange pæresorter i det norske klimaet med både for kort sesong og temperaturer som er i det kaldeste laget. Derfor har man i flere år jobbet med å dyrke fram Celina.

Seniorforsker Mekjell Meland ved NIBIO i Ullensvang leder prosjektet «Nye norske pærer» og skal finne ut hvordan produksjon og salg av norske pærer kan økes. Han sier at de jobber med to norske pæresorter; «Ingeborg» og «Celina». Og det er Celina som akkurat nå ser særlig lovende ut-

– I beste fall får vi bygget opp igjen mye av den norske produksjonen av pærer. Nå er den nemlig forsvinnende liten, nærmest utradert. Med Celina håper vi om noen år å kunne levere drøyt 1000 tonn pærer, sier han.

Flere saker fra Innlandet