Ny jordbærsort skal holde på rødfargen i tre måneder

Sorten er så ny at den ikke har fått noe navn ennå – bare et nummer.

Ny jordbærsort

GN1112.3: Den fargeholdbare jordbærsorten som utvikles hos Graminor på Hamar har foreløpig bare fått nummernavnet GN1112.3.

Foto: Graminor

– Fargen er viktig når vi skal kjøpe jordbærsyltetøy, for vi spiser også med øynene, sier Bjarne Kjøs, assisterende jordbærforedler hos selskapet Graminor.

Hamar-selskapet forsker nå på en ny jordbærsort som skal gi betydelig bedre fargekvalitet enn dagens sorter.

Ett av problemene har nemlig vært at jordbær gråner. Derfor har syltetøyprodusentene brukt karmin for å holde på fargen. Karmin er et fargestoff som kommer fra skjoldet til en skjoldlus. Det høres kanskje ikke så delikat ut, men skal være helt ufarlig å spise, ifølge Mattilsynet.

– Den nye sorten beholder fargen i hele tre måneder i romtemperatur. Og det er litt unikt, sier Kjøs.

Omfattende testing

Den nye jordbærsorten er så fersk at den ennå ikke har fått noe navn – bare ett nummer: GN 1112.3. Hele 10.000 planter er testet hos dyrkere i Valldal, Hedmark og Oppland. Farveholdbarheten kan bety mye for industrien og jordbærdyrkerne.

Bjarne Kjøs

Ass jordbærforedler Bjarne Kjøs i Graminor på Ridabu i Hamar.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det betyr at vi ikke behøver å tilsette farge. Det vil være et frisk og flott syltetøy å se på i lang tid. Og det vil jo styrke konkurransekraften til jordbærsyltetøyet og for norsk jordbærsyltetøy, sier Kjøs.

Dersom de lykkes med utviklingen av GN 1112.3, vil det kunne sikre at industrien også får mer stabil tilførsel av jordbær ved at produsentene i gode år kan få mer av overskuddet ut til industrien.

– Og det er egentlig mye viktigere enn vi kanskje tror. Så fordelene er mange, mener Kjøs.

– Veldig positivt

Jordbærprodusent Rune Hagelund fra Gaupen i Ringsaker kommune tror den nye sorten vil kunne gjøre at han og andre får levert enda mer råvare til industrien. Selv produserer han mellom 100 og 150 tonn jordbær i sesongen:

– Hvis den slår til, så er det jo veldig positivt, sier han.

Går det som Graminor håper, vil den nye sorten være ute hos jordbærdyrkerne om to år.

– Vi krysser fingrene og håper vi får en bra norsk sort. Vi trenger en trygg, solid sort som kan gi avling hvert år, sier Hagelund.