NRK Meny
Normal

Ny helnorsk ulveyngling påvist

Ulveforsker Petter Wabakken mener både ulvemotstandere og ulvetilhengere kan glede seg over at det er født to ulvevalper Julussa-reviret.

Ulvevalper Osdalen

Arkivbilde: Dette kullet med ulvevalper ble fotografert i Osdalen i 2009

Foto: Lars Gangås, Statens naturoppsyn

DNA-prøver viser at ulveparet som holder til på grensa mellom Åmot og Elverum fikk et valpekull i fjor.

Valpene er etterkommere etter en finsk-russisk hannulv, noe som betyr mindre innavl.

Dette er en positiv nyhet både for de som vil ha ulv, og de som ikke vil ha ulv, sier ulveforsker Petter Wabakken.

– Mye innavl gjør at man må ha mye ulv for å sikre at bestanden overlever. Dersom det er lite innavl kan man ha færre ulver, forklarer Wabakken.

Den skandinaviske ulvestammen har vært preget av innavl, og "friske" gener fra finsk-russiske ulver har derfor blitt sett på som svært verdifulle.

To valpekull i 2011

I tillegg til at julussaparet har fått valpekull, er det tidligere i år bekreftet et helnorsk kull i Slettås-reviret, som ligger utenfor ulvesona.

Bestandsmålet er tre helnorske ulvekull innenfor forvaltningsområdet hvert år.

Videre sporing utover vinteren vil avgjøre om det ble født flere ulvekull i Norge i fjor.

Det gjenstår for eksempel å avklare om Aurskog-reviret, der en familiegruppe med ulvevalper ble fotografert i høst, er et helnorsk revir, skriver rovdata.no

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.