NRK Meny
Normal

Ny bok: – Kuer er viktige for miljøet

KVAMSFJELLET (NRK): Et østerriksk forlag skal gi ut bøker om utrydningstruede kuraser. Forlaget mener disse kuene er viktige for miljøet og flere av kurasene i boka er fra Norge.

Anne Korsvold Saglien

BLIR BOK: Kuene til Anne Korsvold Saglien blir del av en ny bok. Her er hun med Jermina og Hjertros.

Foto: Jorun Vang / NRK

Kuene til Anne Korsvold Saglie er fotomodeller i en ny bok. Boka, som gis ut på et østerrisk forlag, viser frem en rekke kuraser som er i ferd med å dø ut. Kurasene som er eksempler fra Norge tilhører besetninger i Valdres, Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Dølakuene til Saglie holder til på Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. De fikk langveisfarende besøk når bildene til boka skulle tas.

– Vi fikk besøk av en kunstfotograf fra Australia som kom med egen bærer, så det var i seg selv var en opplevelse. Men hun ga alt for fotograferingen og det ble flotte bilder, sier Saglie.

– En hyllest til kua

I tillegg til de norske rasene vil boka vise historien til over 90 raser som er på FNs liste over truede kuraser rundt om i verden.

– Menneskers bosetning og utvikling kan settes i nær sammenheng med kyr. Forholdet til disse husdyrene har vært avgjørende for vår historie og derfor er denne boka en hyllest til kua, sier prosjektleder Josef Schenkenfelder i Werner Lampert Forlag.

Ressurssparende

Han mener det er viktig at mennesker får en forståelse for den viktige rollen kua har og har hatt. De utrydningstruede rasene er tilpasset lokale forhold og er i ferd med å forsvinne ti fordel for kurasene som er del av det industrielle landbruket.

– Disse dyrene er viktige med tanke på alle utfordringene vi opplever med klima og ressurser. De er nøysomme og passer bedre inn i omgivelsene enn de nyere dyreslagene. Når klimaet endrer seg og ressursene blir færre, trenger vi dyreslag som utnytter omgivelsene på best mulig måte. Derfor er det svært viktig å ta vare på de utrydningstruede kurasene, forklarer Schenkefelder.

Nært forhold

Men boka fokuserer ikke bare på den praktiske nytten menneskeslekten har hatt av kyr. Forholdet mellom bonde og ku er også sentralt.

– Vi ser at de som lever tett på dyrene utvikler et veldig sterkt forhold til dem. I Afrika er kuer viktige for overlevelse, men også andre steder ser vi at folk og dyr knytter svært sterke bånd. Det prøver vi å få frem i denne boka, sier Schenkenfelder.

Boka lanseres i slutten av oktober, men oversettes ikke fra tysk og vil derfor ikke være tilgjengelig i norske bokhandler med det aller første.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND