NRK Meny
Normal

Nektet å flytte på grunn av veddemål

Gudbrandsdalslågen vokser ikke lenger like mye som den har gjort de siste dagene. Det er campingturistene, som nekter å flytte vogna etter et veddemål, glade for.

Flom

I DAG: Et veddemål gjorde at Bjørg Leistad og Arne Skarseth nekter å flytte campingvogna, selv om den er truet av flommen. Nå ser det ut som faren er over.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nedjusterte i dag flomvarselet fra oransje nivå til gult i Lom, Skjåk og Lesja. Det betyr at det ikke lenger er fare for omfattende oversvømmelser eller flomskader.

– De nyeste dataene fra målestasjonen ved Losna viser at stigninga i vannføringa har avtatt de siste timene. Vi når trolig flomtoppen snart, sier vakthavende hydrolog i NVE, Tuomo Saloranta.

Han forteller at målestasjonen befinner seg ganske langt nede i Gudbrandsdalen, men at flomtoppen trolig også gjelder lenger nord i dalen. Dette til tross for at det skal komme mye nedbør i dag.

– Det skal regne mye sør for Mjøsa, noe som er bra for Lågen. Disse prognosene er dog alltid usikre, tilføyer Saloranta.

Nekta å flytte vogna etter veddemål

På Elstad Camping i Ringebu har Arne Skarseth og samboeren Bjørg Leistad levd på kanten de siste dagene.

– Vi hadde et veddemål som gikk ut på at vi ikke skulle flytte vogna vår i år. Vi psyka hverandre opp og håpa at Lågen ikke skulle vokse mer, sier Skarseth til NRK i morgentimene i dag.

Bjørg Leistad og Arne Skarseth

STA FERIETURISTER: Samboerne Bjørg Leistad og Arne Skarseth er de eneste som ikke har flytta campingvogna si.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Han forteller at han har notert vannstanden i løpet av alle døgnets timer. Ved 21-tida i går kveld stoppa målinga på 25 på en stokk ute i vannet. Klokka 23 var situasjonen den samme. Da la samboerne seg.

– Vi var de siste som turte å la vogna stå igjen. De andre kapitulerte, sier Skarseth som konstaterer at han nå kan ta mageplask fra gelenderet på terrassen utenfor campingvogna.

Er lei av ekstraarbeid

NVE sender fortsatt ut varsel på oransje nivå for kommunene Sel, Vågå, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Gausdal og Lillehammer.

Fylkesveg 436 i Sel er nå stengt på grunn av flommen.

Ole Elstad driver Elstad camping og sier til NRK at flommen medfører mye ekstraarbeid.

– Nå har vi hatt flere flommer på hverandre. Campingvognene her er flyttbare, men det er mye dyrka jord langs Lågen og store verdier blir ødelagt, sier Elstad.

Mener kommunene må ta grep

På campingplassen har resten av feriegjestene samla vognene sine på øverste del av campingen og plattingene står nå igjen som små øyer ute i elva.

Flommen har så langt hatt begrensa konsekvenser sammenligna med tidligere år, men Elstad mener like fullt at kommunene må ta grep, før det i fremtiden blir større ødeleggelser.

– Vi kan ikke la dette skure og gå. Noe må gjøres, sier han.