Hopp til innhold

Skole begrenser russefeiringa til 17 dager

LILLEHAMMER (NRK): Ledelsen ved Norges Toppidrettsgymnas er lei lang russefering. I vår blir det annerledes på det som trolig er Norges strengeste skole i russetida.

Russ

TAR TID: Russetida tar tid og ressurser som elevene bør bruke på andre ting, mener ledelsen på NTG.

Foto: Rune Fossum / NRK

På NTG på Lillehammer er det i år innført helt nye regler for russefeiringa. Dermed blir det ingen russemarkering på skolen før 1. mai, forteller daglig leder og sportsdirektør Trond Hårberg ved NTG på Lillehammer.

Utenom skoletida er det fritt fram for å bruke de klærne man vil. Men på skolen håndheves det i år nye, strikte regler: Ingen russeklær er lov, annet enn mellom 1. og 17. mai. Deltakelse på russebuss er utelukket.


Russefeiringen blir i år sterkt begrenset ved Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer. Elevene får ikke ha russebuss. Det skal ikke avholdes russemøter på skolen. Og de får bare lov til å være russ fra 1 til 17. mai.

BUSS ELLER IKKE: På naboskolen Lillehammer VGS er russeforberedelsene i full gang. SE VIDEO.

Ingen andre av de fem toppidrettsskolene har lignende regimer. Regelverket gjør trolig NTG Lillehammer til Norges strengeste skole i russetida.

– Hvis man skal være elev ved NTG har man ikke tid til å feire russ slik feiringa har blitt nå, sier Hårberg.

Han synes russemarkeringen i flere år har vært ute av kontroll med store russebusser og høy pengebruk.

– Vi som har ansvar må tørre å ta beslutninger, og vi må hjelpe elevene til å ta gode valg. Når ellers er det vi feirer noe før vi har noe å feire, spør Hårberg retorisk?

Daglig leder Trond Hårberg ved NTG Lillehammer

LEI OMFATTENDE FEIRING: Daglig leder Trond Hårberg ved NTG Lillehammer.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Mange elever er skuffet

NTG har 5 videregående skoler i Norge. De ligger i Bærum, Geilo, Kongsvinger, Lillehammer, Tromsø.

– Vi synes vi har fått litt i meste laget med begrensninger, sier russepresident Ane Elisabeth Haugen ved NTG på Lillehammer.

Hun synes russen i det minste kunne få bruke klærne de har kjøpt.

– Vi forstår at vi ikke får være med på russebusser fordi det tar for mye ressurser og tid. Men klærne som vi har brukt masse penger på, henger bare i skapet. Det er dumt, synes russepresidenten.

Russepresident ved NTG, Ane Elisabeth Haugen.

IKKE FORNØYD: Russepresident ved NTG, Ane Elisabeth Haugen.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Hun forteller at reaksjonene er blandet.

– Mange satser veldig på idretten sin og bryr seg lite om russetida, mens andre har spesielle forventninger til russetida, forteller presidenten.

Hun sier de har et godt samarbeid med skoleledelsen, men at de gjerne skulle hatt litt mer å si.

– Elever på andre skoler blir iallfall veldig overrasket når de får greie på reglene hos oss, sier Ane Elisabeth Haugen.

– Poenget med skolen er å ta eksamen

Nye regler for russefeiring ved NTG Lillehammer.

Nye regler for russefeiring ved NTG Lillehammer.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Generelt har russefeiringa blitt krevende å håndtere, og vi ser at den får konsekvenser for læring og skoleresultat, sier utdanningsdirektør Trond Johnsen i Oppland.

Han synes det er bra når skoleledelsen går inn og vurderer hva som skal til for å få til en god avslutning på utdanningsløpet.

– Hvis man skal satse på toppidrett og samtidig ta videregående utdanning så er det ikke mulig å rekke russefeiring i tillegg. Dessuten koster det nok penger å gå på NTG uten russefeiring, sier Trond Hårberg.

Han sier det er viktig for NTG å ikke bidra til enda større kjøpepress. Dessuten mener han det er viktig å ikke glemme det viktigste:

– De skal jo ha eksamen. En utsvevende russefeiring går jo ut over eksamensresultatet.

Flere saker fra Innlandet