NRK Meny
Normal

Fikk spesiallaget Prøysen-rapsodi til jubileum

I år ville Alf Prøysen fylt 100 år. Det markeres med et eget Prøysen-år. Kammerensemblet Mjøsmusikk spesialbestilte like godt en egen Prøysen-rapsodi.

Alf Prøysen

I år er det 100 år siden Alf Prøysen ble født. Det skal feires over hele landet, og selvfølgelig i fødekommunen Ringsaker.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

– Vi rekonstruerte Vidar Sandbecks debutkonsert som klassisk fiolinist for et par år siden, og da tenkte jeg at vi må jo finne på noe under Prøysen-året. Da ble det en Prøysen-rapsodi, sier pianist Roger Andreassen i Mjøsmusikk.

– Fargesprakende

Kammerensemblet Mjøsmusikk består av musikere fra både Hedmark og Oppland.

Og sammen med Ringsaker kommune, som betaler regninga, har de spesialbestilt Prøysen-rapsodien fra NRK-veteran Øivind Westby. Han har 40 års fartstid i NRK og Kringkastingsorkesteret.

– Det er en nyskreven rapsodi i partitur og stemmer. Den har fargesprakende, og han yter melodien rettferdighet, men samtidig vender og vrir litt på den. Han turnerer elegant de vekslende temaene, takt- og tonearter. Det har blitt kjempeflott, sier en engasjert Andreassen til NRK.

Den tolv minutter lange Prøysen-rapsodien belyser 13 kjente og kjære Prøysen-viser i orkestral fargerikdom. Her finner vi sanger som «Mari, du bedåre», «Blåklokkevikua», «Jørgen hattemaker», «Vise for gærne jinter», «Så seile vi på Mjøsa» og «Patriot-Paula». Og rapsodien ble ferdig i siste liten.

Spiller en smakebit

– Den var ferdig den 30. desember, så da ble den ferdig et døgn før årsskiftet og Prøysen-jubileet. Og vi rekker å spille smakebiter av den for publikum på lørdag.

Da innbyr Mjøsmusikk til konsert med tittel «Nyttår i harmoni» i Hamar. Her har de med seg Stian Carstensen som gjestesolist.

– Det gleder vi oss veldig til. Både til å spille med Carstensen, men også til å spille litt fra Prøysen-rapsodien, sier Andreassen.

Hør en smakebit fra Prøysen-rapsodien her. (Det er notasjonsprogrammets lyd, og er dermed datalyd og ikke spilt av et orkester):

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.

  • Avhør etter krøkleutsetting

    Politiet har avhørt flere personer i forbindelse med at krøkle har blitt ulovlig satt ut i Storsjøen i Rendalen. Politiet har fått tips om navngitte personer, men ingen er mistenkt, skriver Østlendingen. Det var Fylkesmannen som politianmeldte saken.

  • Stjålet grusbil i grøfta

    En stjålet grusbil kjørte av vegen i Hunndalen like før klokka 03 i natt. Grusbilen ble stjålet fra et pukkverk. Sjåføren, det vil si tyven, stakk av og politiet leter etter vedkommende.